Doorgaan naar inhoud
hond ja of nee

Checklist: klaar voor een hond, ja of nee?

Elk huisdier heeft een grote impact, maar vooral voor een hond moet je nagaan of je het aankan, ja of nee. 4 vragen om eerlijk aan te vinken voor je beslist om een viervoeter te adopteren!

1. Ben je bereid om je huis aan te passen?

Eigenlijk kan je deze vraag net zo goed als volgt stellen: ben je klaar om je lieve puppy net zo te behandelen als een baby? Als er een baby in huis komt, heeft dat een enorme impact op je huis en je leven.Wanneer er een puppy komt, is het scenario quasi identiek: je doet er goed aan om bepaalde dingen weg te zetten zodat hij ze niet kapot kan bijten, of om een hekje te zetten zodat hij niet op je mooie tapijt of parket loopt. Heb je een tuin? In dat geval doe je er ook goed aan om te zorgen dat de puppy niet tot bij de bloemetjes en kruiden kan. En al zeker niet tot bij het kippenhok!

2. Ben je klaar voor een hond, ook op lange termijn?

Van zo'n puppy ga je smelten en je denkt natuurlijk dat hij altijd zo lief zal blijven. Maar ook kleine hondjes worden groot en nemen dan letterlijk hun plaats in, zeker als je kiest voor een wat actiever ras. Als je geluk hebt, zal je hond de komende 10 à 15 jaar bij jou en je gezin blijven. Daarom is het belangrijk dat je er goed over nadenkt of je het ziet zitten om je nieuwe huisdier zo lang in huis te houden. Je hond zal oud worden en misschien ziek, en dan moet er ook voor gezorgd worden. Denk vooruit!

3. Zie je het zitten om naar de hondenschool/dierenarts te gaan?

Deze is ook een hele belangrijke: katten hebben weinig opvoeding nodig, honden des te meer! Je puppy zal, net als een kind, structuur moeten krijgen en dat lukt nog het beste via de hondenschool, waar je ook tijd voor moet maken. Ben je nogal optimistisch ingesteld? In dat geval willen we eventjes advocaat van de duivel spelen en je waarschuwen dat alle kwaaltjes waar een mens aan kan lijden- om nog maar te beginnen met overgewicht en suikerziekte- ook bij je hond kunnen voorkomen. Ben je bereid om bij de apotheker aangepaste hondenbrokken te halen en eventueel hoge dierenartskosten voor je beestje te betalen?

4. Heb je er de middelen voor?

Niet alleen de aankoop van een (ras)hond, maar ook zijn opvoeding kan je een flinke duit kosten. Ook zijn uitrusting kost aardig wat: kwaliteitsvoer, een stevig hondenhok & ditto leiband... en uiteraard ook een oneindige voorraad aan 'kakzakjes'. En dan hebben we het nog niet gehad over het hondenhotel waar je je lieveling naartoe zal brengen als jij je koffers pakt... De meeste gezinnen die moeten beslissen of er ja of nee een hond in huis komt, stellen zich enkel de vraag 'wie het beestje zal uitlaten'. Zoals je ziet is die vraag nog maar het prille begin van de zoektocht! Ga bij jezelf te rade en wees eerlijk. Een goed baasje zijn moet je verdienen!
Vorig artikel Deze onverwachte vleesvervangers ken je nog niet
Volgend artikel Extra collageen? Deze booster houdt je huid langer jong