Een chronisch slaaptekort herken je aan deze 6 verborgen signalen (en dit doe je ertegen)
1. Veel emotioneler
Aangezien je een hele dag lang allerlei prikkels binnenkrijgt en moet verwerken, is het normaal dat je hersenen tijdens de nachtrust even alles op een rijtje moeten zetten. Alle indrukken die je tijdens een dag opneemt, krijgen tijdens de slaap een plaats in je hoofd. Dat wil zeggen dat wanneer je een chronisch slaaptekort ervaart, je hersenen eigenlijk geen blijf meer weten met al die indrukken die binnenkomen. Die prikkels blijven binnenkomen, maar ze worden door een slaaptekort niet meer gerangschikt of verwerkt door de hersenen. Tenminste, die verwerking wordt voortdurend onderbroken. Dat zorgt ervoor dat die prikkels all over the place zijn en dat beïnvloedt je emotioneel reactievermogen. Het kan zijn dat je emotioneel veel gevoeliger bent dan normaal, omdat je het moeilijker vindt met de hoeveelheid aan prikkels en emoties om te gaan.
Lees ook: Beter omgaan met emoties doe je zo
2. Meer moeite met concentratie
Het is vanzelfsprekend dat je vermogen om te focussen het slachtoffer wordt van te weinig slaap en te weinig rust. Je geheugen ondervindt hier heel wat negatieve effecten van. Onthouden wordt moeilijker en het vinden van een optimale concentratie al helemaal. Tijdens de slaap slaat het werkgeheugen bepaalde informatie op en helpt het herinneringen vorm te geven. Wie onvoldoende slaapt vanwege een chronisch slaaptekort zal hiervan de gevolgen dragen op werkvlak. Ook wat creativiteit betreft, ervaar je hierdoor heel wat terughoudingen. Daarom is het een aanrader om in heel drukke werkperiodes eveneens voldoende slaap in te plannen en zijn nachtjes doorwerken een echte boosdoener.
Lees ook: Tips voor een betere concentratie die jou helpen je focus terug te vinden
3. Minder sterke weerstand
Een van de belangrijkste onderdelen van je immuunsysteem? Voldoende rust. Wie nacht na nacht minder dan 7 uur slaapt, heeft veel meer kans om ziek te worden dan wie voldoende slaap haalt. Tijdens de slaap komen er heel wat proteïnen vrij. Dat zijn eiwitten die noodzakelijk zijn om verkoudheden, infecties en andere zaken te bestrijden. Wie te weinig slaapt, heeft te weinig antioxidanten die cytokines vrijmaken. Het resultaat daarvan is een zwakker immuunsysteem en een minder sterke weerstand. Meer ziek zijn zorgt op zijn beurt voor meer vermoeidheid. En zo blijf je bezig.
Lees ook: Je weerstand versterken? Dit hormoon doet dat stiekem voor jou
4. Disbalans darmflora
Chronisch slaaptekort beïnvloedt je hele gezondheid en daardoor je darmflora. De darmflora is op veel vlakken het vertrekpunt voor een optimale gezondheid. Een onevenwicht tussen goede en slechte darmbacteriën is cruciaal voor hoe vlot je spijsvertering verloopt en hoe goed je jezelf voelt. De kans is dan ook groot dat wie een chronisch slaaptekort heeft, heel veel ongemakken ervaart in de buik. Naast een verstoorde spijsvertering zijn een opgeblazen buik en constipatie ook twee veelvoorkomende gevolgen. Gezond eten is hier grotendeels een eerste hulp, maar verder is voldoende slaap een onmisbaar element om de balans van de darmflora te herstellen.
Lees ook: 3 eenvoudige ochtendrituelen voor een gezonde darmflora
5. Een droge huid
Net zoals alle onderdelen van ons lichaam wordt ook de huid beïnvloed door het aantal uren slaap dat je 's nachts krijgt. De huid is als grootste orgaan van het hele lichaam een open boek wat je gezondheid betreft. Wie goed slaapt, zal amper last hebben van wallen, donkere kringen, acne of wat rimpels. Slechte slapers hebben hier jammer genoeg sneller last van. Mensen met een chronisch slaaptekort hebben doorgaans meer te maken met een droge huid dan wie elke nacht voldoende uren slaapt. Het kan zelfs zover gaan dat je lichaam collageen en hyaluronzuur afbreekt. Deze eiwitten garanderen de elasticiteit en de glans van je huid, waardoor je er sneller ouder en vermoeider uitziet. Het geheim achter een jeugdige huid? Slaap!
Lees ook: Dit is de oplossing voor een droge huid
6. Meer honger
Wie genoeg slaapt, kan overdag beter inschatten hoeveel eten hij echt nodig heeft. Te weinig slaap stuurt de hongerprikkels in de war, waardoor je sneller geneigd bent meer te eten én ongezonder te eten. Een chronisch slaaptekort kan zich kenmerken door een voortdurend hongergevoel en door moeite te hebben met niét heel de dag door te eten. Wat je kan doen om hier tegenin te gaan? Drink naast je gezonde maaltijden dagelijks je ochtend- en avondkuur van SkinnyLove. Dit natuurlijke drankje op basis van biologische ingrediënten zoals kurkuma, gember, vijgcactus en matcha groene thee stimuleren het verzadigingsgevoel³ en je vetmetabolisme.²
Lees ook: Slechtgezind wanneer je honger hebt? Dit is de oorzaak
Een chronisch slaaptekort kenmerkt zich onder andere door deze symptomen. Zorg goed voor jezelf door een slaapritueel aan te nemen, waardoor je sneller in slaap valt. Dat kan zowel een ontspannende activiteit inhouden als het nemen van een natuurlijk slaapmiddel zoals SleepDust. Bij aanhoudende problemen passeer je best eens langs je huisarts.