Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
cichoreiwortel

Deze vaak vergeten plant stimuleert gewichtsverlies

Een dieet is nooit gemakkelijk. Enkele kilo’s kwijtspelen kost heel wat tijd, moeite en energie. Daarom zijn alle hulpmiddeltjes zeker welkom. Deze plant is een natuurlijke stimulans die dat cijfertje op de weegschaal naar beneden helpt te halen!

Cichorei

cichoreiplant Cichorei is een kruid afkomstig van de witlofplant. Een plant met blauwpaarse bloemen en eetbare wortels die oorspronkelijk groeit in Noord-Amerika en Europa. De plant wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn vele medicinale eigenschappen. De cichoreiwortel kan een dieet een boost geven, door de aanwezige hoeveelheid prebiotische vezels. Voornamelijk de prebiotica inuline zorgt hiervoor. Die kan onder andere diabetes type 2 tegengaan, omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt. Bovendien voorkomt inuline dat het lichaam te veel vetten aanmaakt. Je vindt het ingrediënt naast in de cichoreiwortel ook nog in zoete aardappelen, asperges of schorseneren. Dit zijn alle effecten op het lichaam waardoor je extra gewicht kan verliezen:

1. Verbetert spijsvertering

spijsvertering tips De darmflora profiteert van de prebiotische werking van de aanwezige inuline in de cichoreiwortel. De vezel houdt je darmen gezond en versterkt het immuunsysteem. De stof helpt het evenwicht tussen de goede en slechte darmbacteriën te bewaren, waardoor het de spijsvertering verbetert. Een vlottere spijsvertering stimuleert op zijn beurt een sneller metabolisme, wat je weegschaal alleen maar ten goede komt.

2. Minder constipatie

Voor wie veel last heeft van constipatie is de cichoreiwortel eveneens een aanrader. Constipatie gaat vaak gepaard met een vervelend, opgeblazen gevoel. Wie regelmatig inuline opneemt zou minder last hebben van een opgeblazen gevoel en een vlottere stoelgang hebben. Bovendien zal je ook regelmatiger naar het toilet kunnen gaan.

3. Verbetert opname mineralen

Inuline verbetert de opname van calcium en magnesium uit andere voedingsmiddelen, wat bijdraagt aan stevigere botten en een verbeterde botdichtheid. Zeker voor ouderen is dit een belangrijk weetje, aangezien onze botten brozer worden naarmate we verouderen.

4. Gewichtsverlies

afvallen De drie bovenstaande voordelen hebben dan het voordeel van gewichtsverlies tot gevolg. Wie inuline van de cichoreiwortel opneemt, zou vlotter afvallen. Dat komt grotendeels door het gunstige effect van de inuline op de honger hormoonspiegels. Dat effect is merkbaar door een verminderde eetlust en een langer verzadigd gevoel. De cichoreiwortel toevoegen aan je ingrediëntenlijst is dus een goed idee voor wie graag wat kilo's wil kwijtspelen.

Lees ook: Eerste hulp bij afvallen: vermijd deze stiekeme dikmakers

Het lijkt ons dat die cichoreiwortel geen al te slechte gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. De wortel wordt vaak gebruikt als een alternatief voor koffie, maar je kan de blaadjes van de plant evengoed zo opeten en toevoegen aan gerechten zoals een salade.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo