Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
courgette

Waarom de courgette een veelzijdige groente is

Courgettes zijn vruchtgroenten die thuishoren in dezelfde familie als die van de komkommer, meloen, augurk en pompoen. De courgette ziet er uit als een grote komkommer, maar de smaak is zeer verschillend. Die leunt eerder dichter aan bij die van pompoen. De courgette is een veelzijdige groente waar je veel verschillende kanten mee uit kan.

Het paspoort van de courgette

De courgette is oorspronkelijk afkomstig van Mexico. De populaire groente heeft een groene egale kleur over de hele oppervlakte en een gave schil. Je kan ze op heel veel verschillende manieren klaarmaken. Of je de courgette nu rauw, gekookt of gebakken serveert: het is allemaal even gezond en lekker. Een leuk weetje is dat de smaak van een courgette verschilt afhankelijk van de grootte en dikte van de vruchtgroente.

1. Ondersteunt een gezond gewicht

Courgette past perfect binnen een dieet of een gezonde levensstijl in het algemeen. De groente is namelijk koolhydraatarm, bevat weinig calorieën en heel veel waardevolle voedingsstoffen waaronder vezels. Door courgette in je recepten te integreren, vergroot je jouw inname van vitamines en mineralen aanzienlijk. En dat zonder je calorie-inname te verhogen! Het groene broertje van de komkommer is ideaal om een aantal koolhydraatrijke recepten mee te vervangen. Zin in spaghetti? Maak dan eens slierten van courgette, zodat je courgetti krijgt. Voeg daar je tomatensaus aan toe en je hebt meteen een koolhydraatarme én gezondere versie van je favoriete maaltijd. Wedden dat die gewone spaghetti plots minder aantrekkelijk lijkt?

2. Verbetert spijsvertering

Aangezien courgettes tot de familie van de komkommer behoren, komt het ongetwijfeld niet als een verrassing dat ze voor het grootste deel uit water bestaan. Verder is de courgette rijk aan vezels, wat in combinatie met het water de stoelgang positief beïnvloedt. Zowel vocht als vezels zijn enorm belangrijk om verstopping te voorkomen. De vezels zorgen bovendien voor meer goede bacteriën in de darmen. Allemaal zaken die je spijsvertering verbeteren, wat je afslankproces alleen maar ten goede komt.

3. Hartig voor hart en bloedvaten

courgette Het mineraal kalium zit verstopt in de bestanddelen van de courgette. Dit mineraal speelt een cruciale rol bij de gezondheid van je hart en bloedvaten. Meer specifiek de balans tussen de hoeveelheid kalium en natrium in je lichaam beïnvloedt de bloeddruk. Kalium werkt in dit geval neutraliserend. Wie voldoende kalium binnenkrijgt, kan een hogere bloeddruk naar beneden halen of voorkomen. Op die manier wordt het risico op hart- en bloedvaataandoeningen kleiner.

4. Versterkt immuunsysteem

Ook vitamine C is een van de bestanddelen van courgette. Wie een hele courgette opsmikkelt, heeft al meer dan de helft van zijn dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Die vitamine C is cruciaal voor een sterk immuunsysteem, ijzeropname en voldoende productie van collageen. Je hebt dankzij courgette dus een beter immuunsysteem tegen ziektes, maar ook tegen de ouderdom: klinkt niet slecht!

Lees ook: Wat is het verband tussen groene groenten en depressie?

Courgettes dragen dus overduidelijk op verschillende manieren hun steentje bij aan je gezondheid, wat het een veelzijdige groente maakt. Het is ongetwijfeld een topper voor wie nog een paar extra kilo's wil kwijtspelen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"