Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
altijd koud

Daarom heb jij het altijd koud

Heb jij het altijd koud, zelfs op momenten dat het niet normaal is? Zorgen extra dekentjes, warme truien of zelfs je partner niet voor extra warmte? Dan kan een van deze redenen wel eens verklaren waarom jij het altijd koud hebt.

Wat bepaalt onze lichaamstemperatuur?

Hoe koud of hoe warm je het doorgaans hebt, hangt af van je lichaamstemperatuur. Die wordt meebepaald door je lengte en je gewicht, je leeftijd, geslacht en je gelukstoestand. De temperatuurregeling van ons lichaam begint in onze hersenen en wordt onder controle gehouden door onze hormonen. Hoe ze dit onder controle houden? Door rekening te houden met de interne lichaamstemperatuur en de temperatuur in onze buitenste huidlagen. Een normale lichaamstemperatuur schommelt meestal rond de 37 graden.

1. Je slaapt te weinig

Dat slaap belangrijk is, weten we al. Een goede en kwaliteitsvolle nachtrust heeft dan ook een effect op hoe koud of hoe warm je het hebt. Een slaaptekort kan een storing veroorzaken in het deel van je brein dat je lichaamstemperatuur regelt, waardoor je het sneller koud hebt. Een van de redenen hiervan is dat te weinig slaap je metabolisme beïnvloedt. Dat metabolisme speelt een belangrijke rol in het op temperatuur houden van je lichaam. Toch maar een uurtje vroeger in je bed kruipen?

2. Je bent een vrouw

Vrouwen hebben het meestal kouder dan mannen. Dat zou komen omdat mannen procentueel gezien meer spiermassa bezitten, waar vrouwen meer vetmassa hebben. Een hoger vetpercentage houdt in dat je lichaam harder moet werken om op temperatuur te blijven. Spieren wekken daarentegen net meer warmte op. Dit betekent dat de energie die bij vrouwen kan doorstromen naar het lichaam minder is, waardoor ze het kouder hebben. Ook de menstruatie heeft een invloed op de lichaamstemperatuur. Tijdens de menstruatie kan de lichaamstemperatuur zelfs tot enkele graden afnemen, simpelweg omdat dit veel energie van het lichaam vraagt.

3. IJzertekort

minder vlees eten Ijzer is een heel belangrijke voedingsstof voor ons lichaam. Het zorgt ervoor dat rode bloedcellen zuurstof door je lichaam transporteren, wat vervolgens verantwoordelijk is voor de verspreiding van voedingsstoffen en warmte door het hele lichaam. Wie het koud heeft, kan eventueel te kampen hebben met een ijzertekort. Raadpleeg af en toe je huisarts voor een check-up, zodat je zeker weet of alle essentiële voedingsstoffen voldoende aanwezig zijn in je lichaam.

Lees ook: Meer ijzer pakken op 3 simpele manieren

4. Vet

Ook hoe dik of dun je bent, heeft een invloed op hoe warm je het hebt. Mensen die meer wegen, hebben meer vet en vaak een warmer gevoel. Dat komt omdat de organen dan meer bescherming krijgen. Dunnere mensen hebben het vaker koud omdat zij over een minder goede isolatielaag van de organen beschikken. Daardoor moet bloed dat door het lichaam stroomt, eerst opnieuw opgewarmd worden, voor het de rest van het lichaam warm kan maken. Ook ondergewicht kan je een gevoel van kou geven. Een te laag BMI betekent te weinig lichaamsvet om je warm te houden. Je hebt een 'dekentje' nodig om je organen te beschermen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

Eindelijk een verklaring voor waarom je het altijd koud hebt!

Vorig artikel Tofu bereiden: zo wordt het áltijd lekker!