Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
recepten herhalen

Daarom is het oké als je maar 3 recepten kent

Recepten herhalen is niet erg, zelfs niet als het eindeloos gebeurt. Geloof ons, als je te lang blijft terugvallen op dezelfde 3 recepten, trekken je huisgenoten wel aan de alarmbel (en zal je een nieuw recept moeten instuderen!) . Er is maar 1 voorwaarde: denk goed na over je dagelijkse recepten. Je basis moet gezond en uitgebalanceerd zijn. Als dat in orde is, heeft je beperkte huishoudkundige kennis alleen maar voordelen. Om te beginnen de volgende 3:

1. Recepten herhalen = sparen

Als je een klein arsenaal aan gezonde recepten hebt (boekweitpasta met een variatie aan groenten, een maaltijdsalade met tonijn en volle rijst...) kom je tot een vaste basis. Zo wordt boodschappen doen veel gemakkelijker. Voor gezonde eters ligt de verrassing en de nieuwigheid niet in het uitproberen van ingewikkelde of trendy recepten, maar meer in het experimenteren met seizoensgroenten-en smaken. Bijna elk gerecht- van couscous tot kippenschotel-heeft een winterse en een zomerse versie. Recepten herhalen zorgt voor voorspelbaarheid, maar ook voor structuur in je keuken, maar ook in je portemonnee. Je weet immers exact hoeveel je van elk ingrediënt moet kopen, en hoe je de voordeligste samenstelling maakt. Zonder ook maar 1 grammetje te verspillen!

2. Veilig en vertrouwd

Volgens food blogger Amanda Hesser zal het haar kinderen worst wezen dat ze culinair redactrice is en de meest uitgekiende recepten kent. ″De simpele pasta-tomaat van papa vinden ze veel lekkerder“, klinkt het. Minder recepten die je vaker herhaalt zijn vaak echte 'crowd pleasers': je maakt ze al zo lang en ze zijn zo vertrouwd dat iedereen ze kent en bij de gedachte alleen al gaat likkebaarden. ’Vanavond Carla's pasta? Dat wordt smullen!’ Nog volgens Hesser zijn veilige en vertrouwde gerechten een maatstaf voor de eetcultuur binnen een familie, zoiets als de bouwsteen voor familierecepten die generaties lang voortleven.

3. Jong geleerd...

... is oud gedaan. Klinkt die raad je iets te oubollig in de oren, weet dan dat er heel wat scholen opnieuw huishoudkunde willen onderwijzen. Uiteraard aan meisjes én jongens. Zolang dat niet gebeurt, zullen kinderen toch moeten leren koken van hun (groot)ouders. Het is dan wel zo fijn als je met ze aan de slag kan met ultra-eenvoudige, snelle recepten die ze na enkele oefenbeurten zelf op tafel kunnen toveren. Dat sterkt niet alleen hun zelfvertrouwen, maar ook hun talent om later een huishouden te runnen. In de mode is het anno 2019 hip om een #outfitrepeater te zijn en zo minder fast fashion te consumeren. Misschien tijd om een nieuwe trend te setten en een trotse #reciperepeater te worden?
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"