Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slaaptekort gevaarlijk

Daarom is slaaptekort even gevaarlijk als te veel alcohol drinken

Slaap is vaak één van de dingen die we vlug opgeven wanneer we het druk hebben. Toch is een slaaptekort gevaarlijker dan je denkt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat slaaptekort even gevaarlijk is dan te veel alcohol drinken. Say what?!

Passief gedrag

slaaptekort gevaarlijk Wie slecht slaapt vertoont passiever gedrag dan wie telkens uitgerust aan de dag begint. Je hebt vast zelf al wel gemerkt dat je meer geeuwt en minder zin hebt om dingen te doen wanneer je een of meerdere slechte nachten achter de rug hebt. Uit recent onderzoek blijkt nu dat slaaptekort onze hersenen serieus wat schade berokkent. Dit kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Heb je problemen met slapen? Probeer dan ongeveer een halfuur voor je onder je warme dekens kruipt het natuurlijke extract SleepDust in te nemen. Een natuurlijk hulpmiddel dat jou rustig genoeg maakt om vlot in slaap te vallen.

Een glaasje te veel gedronken?

slaaptekort gevaarlijk Je hersencellen werken veel trager wanneer je slecht geslapen hebt. Dat houdt in dat je neuronen langzamer zullen reageren, wat bijvoorbeeld kan leiden tot langere reactietijden in de auto. Het duurt langer voor de hersenen beseffen wat er gebeurt, waardoor je minder snel kan ingrijpen dan normaal. Onderzoekers vergeleken dit gevolg van slaaptekort met te veel alcohol drinken. Te weinig slaap zou hetzelfde effect opleveren voor je alertheid dan wanneer je beneveld achter het stuur kruipt. Zo onschuldig is dat slaapgebrek dus zeker niet.

Minder concentratie

slaaptekort gevaarlijk Ook voor de concentratie heeft slaaptekort negatieve gevolgen op lange termijn. Je zal je op je werk minder goed kunnen concentreren, doordat je voortdurend dipjes krijgt doorheen de dag. Daarnaast zorgt vermoeidheid ervoor dat je sneller fouten maakt en zaken over hoofd ziet. Zeker op het werk zal je dat niet altijd in dank afgenomen worden. Verder krijgt je creativiteit het ook te verduren, want wie heel de tijd moe is, kijkt met een minder frisse blik naar nieuwe uitdagingen.

Humeurwisselingen

Alsof dat nog niet genoeg is, ervaart eveneens je humeur de nadelen van te weinig slaap. De lichamelijke vermoeidheid kan op lange termijn resulteren in mentale vermoeidheid, waardoor je alles wat somberder inziet. Prikkelbaarheid en humeurwisselingen zijn ook neveneffecten die erbij komen kijken. Een chronisch slaaptekort verandert het hele serotoninesysteem. Serotonine is het gelukshormoon. Doordat de productie ervan verandert, is de kans op een depressie en stress dubbel zo groot.

Lees ook: Dit kruid is de oplossing tegen vermoeidheid en depressie

Op tijd je bed inkruipen, is de boodschap. Een slaaptekort is gevaarlijk en kan je veel schade toebrengen. Dat slaaptekort kan je simpelweg voorkomen door voldoende te slapen. Die oplossing vinden wij alvast niet zo erg!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo