Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
snoozen

Daarom is snoozen écht geen goed idee

We snoozen allemaal wel eens onze wekker wanneer die ons veel te vroeg uit onze slaap haalt. Dacht je dat die extra minuten slaap die je daarmee haalt je lichaam positief beïnvloeden? Dan moeten we je teleurstellen. Snoozen is namelijk écht geen goed idee als je uitgerust en fris aan je dag wil beginnen.

Wake-upcall

Iedereen heeft een wekker nodig om op tijd te kunnen opstaan, zeker als je op een bepaald uur een afspraak hebt of moet gaan werken. Weinigen onder ons worden spontaan wakker op het juiste uur, omdat we altijd wel wat extra slaap kunnen gebruiken. Toch is wakker worden met een wekker niet gezond en al helemaal niet wanneer je blijft snoozen. Je eerste wekker verstoort namelijk je natuurlijke slaapcyclus. Je lichaam moet een volledige slaapcyclus doorlopen om uitgerust te zijn. Na de diepe slaap, kom je tegen de ochtend in de lichte slaap en vervolgens in de REM slaap terecht. Je wekker wekt je echter in de diepe slaap, tenzij je spontaan wakker wordt op dat uur en je biologische klok zich hier heeft aan aangepast.

Lees ook: Dankzij deze kleine correctie slaap je 10x beter

Stop the snooze button

Mensen die niet snoozen en onmiddellijk opstaan wanneer het eerste rinkelen door de kamer galmt, lijken buitenaardse wezens voor diegenen die liefst blijven liggen. Toch kan je beter meteen opstaan. Het lijkt verleidelijk om nog even te blijven liggen en wat extra slaapminuten mee te pikken, maar eigenlijk zijn die minuten weggegooide slaap. In het moment zelf voelt snoozen heerlijk aan omdat het lichaam ondertussen het gelukshormoon serotonine aanmaakt, maar het is niet goed voor je energieniveau later op de dag. De wekker haalt je uit de diepe slaapfase. Een fase die essentieel is omdat je lichaam daarin de tijd neemt om te herstellen. Dat is de reden dat je vaak wakker wordt met een suf gevoel en toch nog wil blijven liggen.

Fris en fruitig

 Wanneer je verder slaapt, geraak je echter niet opnieuw in een diepe slaap, waardoor je lichaam ook geen tijd meer heeft om te herstellen. De slaapkwaliteit tijdens die extra snooze time is extra licht en de slaapeffectiviteit neemt af. Dat brengt je lichaam en je biologische klok alleen meer in de war, waardoor je na het snoozen nog suffer wakker wordt. Dat suf gevoel beïnvloedt het mentaal functioneren tijdens de rest van je dag. Je zal vlugger moe zijn en de productiviteit op het werk zal afnemen omdat je jezelf minder kan concentreren.

Lees ook: Dít is het geheim van meer productiviteit (en plezier!) op het werk

Wie fris en fruitig de dag wil doorkomen denkt vanaf nu dus beter twee keer na als hij nog moe opstaat. Volgende keer misschien toch meteen onder de douche springen om wakker te worden?

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo