Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
detox lichaam

Daarom is venkel zo gezond

Wanneer je zoekt naar groenten om aan je maaltijd toe te voegen, is venkel vaak eentje die over het hoofd gezien wordt. Toch verdient de groente zeker een plaats op je bord. Veel mensen maken de foute veronderstelling dat het slechts een simpel kruid of zaadje is, maar dat venkel zo gezond is en de geneeskracht ervan bewijzen het tegendeel.

Herinner jij je wanneer je voor het laatst venkel hebt gegeten? Nee? Dan ben je zeker niet alleen. De kans is groot dat je deze groente, net zoals de meerderheid van de bevolking, onbewust links laat liggen. De verklaring hiervoor is waarschijnlijk dat je niet weet dat venkel een volwaardige groente is die je maaltijd kan verrijken. Bovendien doet venkel ook nog eens wonderen voor het lichaam... Dringend tijd om de groente eens van dichtbij te bekijken dus!

Lees ook: RECEPT: paprika-venkel-kalkoensalade

1. Wat is venkel?

Venkel is een uit Azië afkomstige en supergezonde groente (die perfect bruikbaar is voor SkinnyLovers). Het is een witte groente die smaakt naar anijs. Veel mensen denken dat venkel alleen maar eetbare zaadjes heeft, omdat venkel een veelgebruikt kruid is om gerechten wat spicyer te maken. Toch is ook de onderkant van venkel, de venkelknol, eetbaar en dus geschikt om mee te koken.

2. Venkel verbetert de spijsvertering

Wanneer je net hebt gegeten kan venkel of venkelzaad helpen om de spijsvertering te bevorderen. Het brengt namelijk je ingewanden tot rust, zodat je lichaam het eten makkelijker kan verteren. Je kan venkel als groente toevoegen aan je maaltijd of na het eten een venkelthee met venkelzaden in drinken.

3. Venkel stimuleert de productie van moedermelk

In venkel zit anethol, een fyto-oestrogeen dat essentieel is bij de aanmaak van moedermelk. Venkelthee wordt vaak gebruikt om de productie ervan te stimuleren wanneer dat iets moeizamer gaat. Let wel op voor overmatig gebruik van venkel, dat kan dan weer leiden tot overproductie.

4. Venkel zorgt voor een frisse adem

Ken je dat gevoel dat je jouw tanden hebt gepoetst en je nog steeds geen frisse adem hebt? In de meeste gevallen ligt dit aan een verkoudheid of slijmen in de keel en is het samen met de verkoudheid na een tijd weer gewoon verdwenen. Wanneer je echter aanhoudend last hebt van een minder frisse adem, kan het liggen aan de bacteriën in je mond. Venkelzaden zijn hiervoor een natuurlijke oplossing. Door op venkelzaden te kauwen is jouw slechte adem in no time verdwenen.

Lees ook: Slechte adem? Dit eten maakt er snel komaf mee! De geneeskracht van venkel is dus onbetwistbaar. Daarnaast is het ook gewoon gezond voor je lichaam in het algemeen. Je kan beginnen met een subtiele toevoeging van wat zaden om aan de anijssmaak te wennen, maar je kan evengoed onmiddellijk venkel als volwaardige groente bij je maaltijd eten.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"