Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
pijnlijke nek

Dankzij deze oplossing geraak jij van die pijnlijke nek af

We worden allemaal wel eens wakker met een vervelende pijn in onze nek. Je nek voelt stijf aan, hem bewegen doet pijn of hij zit geblokkeerd. Een storend probleem want bij elke beweging die je maakt, gaat er een hele dag lang een pijnscheut door je nek. Deze oplossing laat je pijnlijke nek verdwijnen.

Oorzaken nekpijn

Een pijnlijke of stijve nek is iets waar veel mensen mee te maken krijgen. Vastzittende of geforceerde spieren ontstaan vlug na een verkeerde houding aan te nemen of te veel lichamelijke inspanning. Een verkeerde werk- of slaaphouding is de meest voorkomende oorzaak van deze spierpijn. Zo ontstaat een pijnlijke nek vaak onbewust, aangezien we in onze slaap geen controle hebben over ons lichaam. Spieren die vastzitten, belemmeren onze beweeglijkheid omdat de minste beweging pijn doet. Wanneer onze spieren pijn doen, zijn ze eigenlijk verzuurd. In spieren zit er melkzuur, wat normaal wordt afgevoerd. Bij een verkeerde beweging of een verrokken spier zal dat melkzuur zich opstapelen, wat de pijn verklaart en een stijve nek met zich meebrengt. Ook stress is een boosdoener bij een stijve nek. Dat gaat vaak gepaard met schouder- en rugklachten. Omdat je voortdurend gespannen bent, gaan ook de spieren zich moeilijker ontspannen. Wie overigens meer druk en stress ervaart, heeft de neiging om de schouders en de rugspieren voortdurend omhoog te duwen, waardoor de spieren overbelast worden.

1. Spierpijn door het sporten

oplossing pijnlijke nek Wanneer het puur om spierpijn door het sporten gaat, verdwijnt de pijn normaal vanzelf na enkele dagen. Deze spierpijn is afkomstig van een foute beweging of een overbelasting van tijdens je sportmoment. Dat herstelt vlug als je niets te extreem geforceerd hebt. Als deze nekkramp toch blijft aanhouden, raadpleeg je best een dokter om er zeker van te zijn dat er niets ergers aan de hand is.

2. Warmte of kou

oplossing pijnlijke nek Een van de meest gebruikte oplossingen om van een stijve of pijnlijke nek af te geraken is het aanbrengen van warmte of ijs op de nekspieren. Wikkel een ijszak in een handdoek of neem een warm kersenpitkussen om op de pijnlijke spieren te leggen. Dit heeft een verzachtend effect op de pijn. Wanneer je bijvoorbeeld op een specifieke plek extra warmte aanbrengt, dan verbetert de bloedcirculatie doordat de bloedvaten uitzetten. Dat maakt de bewegingen opnieuw soepeler en doet de pijn afnemen. Ook de koude van het ijs kan de zwelling of de pijn verzachten.

3. Ontspanningsoefeningen

Heb je veel last van een stijve nek door stress, overbelasting of een foute houding? Dan raden we ontspanningsoefeningen voor de nek aan. Dat kan de druk op de nek- en rugspieren verzachten, waardoor de spieren weer wat losser komen en minder pijnlijk zullen aanvoelen. Probeer je nek- en schouderspieren te ontspannen, je stijve nek te masseren met je vingers, je nek en schouders los te schudden, je nek te draaien voor zover dat kan en je rug-, nek- en schouderspieren voldoende te stretchen voor een verlichtend resultaat.

Lees ook: Deze voeding biedt een natuurlijke oplossing voor spierpijn

4. Nieuwe matras

lijf slaapt Een slechte slaaphouding is heel vaak te wijten aan een versleten matras. Investeer dan zeker in een nieuwe matras, aangezien het aannemen van een slechte houding op lange termijn voor permanente schade kan zorgen. Probeer ook eens een andere slaaphouding aan te nemen om in slaap te vallen, dat kan ook al wat schade verhelpen. Eventueel is een nekkussen toevoegen aan jouw bed ook een goed idee.

5. Yoga of pilates

yoga Yoga en pilates zijn allebei sporten die specifiek de spieren en gewrichten trainen en vooral voldoende stretchen en ontspannen. Door het expliciet soepel houden van je spieren neemt de kans op een stijve nek af. Bovendien zijn beide sporten ideaal om de stress in je lichaam te verlichten, wat opnieuw de nekpijn vermindert. Deze sporten zullen ook jouw lichaamshouding in het algemeen verbeteren, wat opnieuw de kans op een stijve nek verlaagt.

Lees ook: Waarom yoga wonderen doet voor je lichaam

Deze vijf tips vormen de perfecte oplossing voor een pijnlijke nek.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"