Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
minder stress

Dankzij deze Scandinavische trend heb jij minder stress

Denemarken komt al enkele jaren op rij uit de bus als gelukkigste land ter wereld. Hoe doen die Denen dat toch? Ervaren zij dan geen stress die hun geluk vaak in de weg staat? Blijkbaar niet. Dankzij een nieuwe Scandinavische trend heb ook jij minder stress. Dat proberen we maar al te graag uit...

De Denen zijn niet alleen de gelukkigste bewoners van de wereld, ze zijn ook goed in het bedenken van concepten die draaien rond gezelligheid en geluk. Denk maar aan het populaire hygge, hét geheim achter geluk dat de Scandinaviërs wereldwijd lanceerden. Een trend waar je de laatste jaren niet naast kon kijken.

Lees ook: 12 manieren om je elke dag gelukkiger te voelen

Geluk zit in kleine dingen

Voor wie toch nog wat opfrissing kan gebruiken: hygge was een concept dat stond voor gezelligheid creëren en geluk vinden in de kleine dingen. Iets waar iedereen zich wel in kan vinden dus. minder stress Het woord klinkt moeilijk voor een concept dat heel eenvoudig is. Hygge staat voor een simpele levensstijl waarin je tijd maakt voor de dingen die je graag doet. Denk aan qualitytime met je vrienden, warme dekentjes of ontspannend bad. Gezellig samen cocoonen in je veilige warme thuishaven.

Stress, stress, stress

De Denen verspreidden via hygge dus al een stukje geluk over de hele wereld. Toch blijven wij allemaal nog achter met één probleem: stress. Stress voor een deadline. Stress in je relatie. Stress om ergens op tijd te geraken. Kortom, stress voor alles. Dit monstertje staat ons geluk vaak in de weg en ook ons hygge-moment komt daardoor hierdoor in het gedrang. Wanneer je vol zit met zorgen over dat ene project of over die ruzie met je beste vriendin zal je gezellige avondje heel wat minder ontspannend zijn.

Pyt

Hoe die Denen met dit soort zaken omgaan? Heel simpel blijkbaar. Ze zijn trouw aan pyt. Pyt-wat? Als je pyt vertaalt uit het Scandinavisch betekent het letterlijk 'ach, wat maakt het uit'. Nee, hier bedoelen de Denen niet mee dat je vanaf nu maar achteloos met alles moet omgaan en voor niets nog je best moet doen. Waar het wel over gaat? Over het kunnen relativeren in stressvolle situaties. Wind je je op over een klein detail, denk dan 'pyt' en zet je erover.

Lees ook: Dit zijn ze: de 8 beste stresskillers

Hulpmiddel

Dat het concept aanslaat in Denemarken, bewijst het feit dat het is verkozen tot populairste woord van het jaar. Toch is het meer dan een woord alleen. Het is een handig hulpmiddel om jezelf er aan te doen herinneren dat jij je niet moet opwinden over kleine, dagelijkse problemen en gewoon moet aanvaarden hoe alles loopt. Zo ervaar je minder stress, meer plezier en meer geluk. Eigenlijk is pyt dus een beetje zeggen: adem rustig in en uit, alles komt goed. Dat klinkt misschien wat simplistisch, maar helpt om dingen wat meer te leren loslaten. En loslaten, dat is het geheim achter minder stress en écht gelukkig zijn.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo