Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
thuiswerk voor-en nadelen

De 3 grootste voor-en nadelen van thuiswerk

Thuiswerk blijft een controversieel onderwerp: aan de voordelen zijn ook nadelen verbonden. Ook experts zijn er nog niet uit. Wat is nu juist het meest bevorderlijk voor de productie? Lees even mee en beslis zelf:

De voordelen

1. Betere concentratie

De werkvloer is meestal niet de rustigste plek op aarde. Zeker nu de eilandmodus of -erger nog-het landschapskantoor een trend is, verlang je soms naar stilte. Je wil niet liever dan je op je werk storten maar hoort voortdurend stemmen om je heen. Thuis kan je je helemaal afsluiten van de buitenwereld.

2. Je verliest geen tijd aan pendelen

Files en treinvertragingen worden aangegeven als de grootste ergernissen als het om pendelen gaat. Zelfs wanneer je de tijd die je gebruikt om je te verplaatsen nuttig besteedt (door te lezen of podcasts te beluisteren), verlies je toch kostbare tijd die je aan je werk zou kunnen besteden. Thuiswerkers hebben slechts vijf minuutjes nodig om van hun bed naar hun bureau te komen.

thuiswerk voor-en nadelen

3. Je bent flexibel

Werknemers die de vrijheid krijgen om van huis uit te werken, hebben vaak veel verantwoordelijkheidsgevoel. Ze moeten zich immers zelf motiveren en zelf hun taken correct inplannen. Doet er zich last minute nog een dringende opdracht voor? Geen probleem: je neemt je pauze straks wel. Het klassieke werkpatroon van '9 to 5' staat niet in jouw woordenboek! Wil je trouwens weten hoe je je baas kan overtuigen om iets langer te pauzeren? Je leest het hier!

De nadelen

1. Gevaar voor sociaal isolement

Je kan geïsoleerd geraken en je dus eenzaam voelen. Tenzij je een eenzaat bent, is het wel zo fijn om elke dag onder de mensen te komen. En misschien mis je soms zelfs de fun met je collega's?

2. Gebrek aan logistieke ondersteuning

Australisch onderzoek toont aan dat werknemers die niet vaak op kantoor verschijnen wel eens last kunnen krijgen van logistieke ondersteuning. Aan de telefoon is het namelijk niet altijd makkelijk om een ingewikkeld computerprobleem uit te leggen. Uit het onderzoek blijkt ook dat er wel eens onenigheid kan bestaan over de aankoop en het gebruik van ander kantoormateriaal zoals bijvoorbeeld een printer of een telefoon. Thuiswerkers moeten het vaak ook stellen zonder een ergonomische bureaustoel en werktafel.

3. Minder carrièremogelijkheden

Zelfs nu je online de hele tijd contact kan blijven houden met je baas en collega's, blijft face to face contact belangrijk. Thuiswerkers worden soms letterlijk over het hoofd gezien. Je baas 'ziet' je immers niet werken, terwijl je collega's de kans krijgen om hun successen te laten zien. Om geen carrièrekansen te missen, is het verstandiger om je vaker te laten zien op kantoor, zelfs als je thuis werkt. Probeer je je baas te overtuigen van de voor-en nadelen van thuiswerk? Denk zelf eerst eens goed na: wat voor soort persoonlijkheid heb je? Welke voor-of nadelen wegen voor jou het meeste door? De tijd van de stugge bazen ligt (grotendeels) achter ons: wie weet vind je samen met je leidinggevende wel een perfect compromis? Misschien ligt je professionele geluk wel ergens tussen thuis en op kantoor werken in?
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"