Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gelukkige relatie

De 5 geheimen achter een gelukkige relatie

Een gelukkige relatie willen we allemaal. Liefst met iemand waar we altijd op kunnen rekenen en op lange termijn iets mee op kunnen bouwen. Toch ligt dat allemaal moeilijker dan het lijkt. Liefde is een complex fenomeen, dat voor de ene al wat harder te vinden is dan voor de andere. Dat het wel degelijk bestaat, bewijzen heel wat langdurige relaties die stand blijven houden en waarin de partners elkaar nog steeds graag zien. Dankzij deze vijf geheimen hou jij de liefde in je relatie.

1. Toon dat je elkaar graag ziet

Het lijkt misschien een simpele tip, maar je zou ervan verschieten hoeveel mensen vergeten om hun liefde aan elkaar te tonen. Om een gelukkige relatie te behouden, is het belangrijk dat je op de gepaste momenten toont en zegt dat je jouw partner graag ziet. Op die manier weten jullie allebei dat het vuur nog steeds in de relatie zit, dat jullie elkaar nog graag zien en vooral dat je het niet vanzelfsprekend vindt dat de andere dat weet. Af en toe wat bevestiging is nodig om met een gerust gevoel de relatie te kunnen voortzetten. Hier en daar eens een extraatje doen voor je partner zoals zijn favoriete maaltijd koken of iets speciaal voor hem meebrengen, zijn gebaren die evengoed vertellen dat je de andere graag ziet zonder woorden te gebruiken. Geluk zit in de kleine dingen, ook wat liefde betreft.

2. Stel jezelf kwetsbaar op

Probeer niet voortdurend de beste versie van jezelf te zijn bij je partner, want dat zal je niet volhouden op lange termijn. Je moet helemaal jezelf kunnen zijn bij je partner, ook in kwetsbare momenten. Is er iets waar je mee zit? Zwijg er dan niet over, maar praat erover met je partner. Door jezelf kwetsbaar op te stellen en open te communiceren over de zaken die je dwarszitten, geef je de andere het gevoel dat je hem nodig hebt en dat je hem vertrouwt. Zo voorkom je vaak onnodige ruzies, omdat je slechtgezind bent terwijl de andere geen idee heeft waarom. De kans is groot dat de andere je in no time weet op te vrolijken en dat je jezelf helemaal opgelucht voelt als je erover hebt gepraat. Jezelf kwetsbaar opstellen kan eng zijn in het begin, maar het is die gelukkige relatie zeker waard.

Lees ook: 3 handige tips om te leren omgaan met fouten maken

3. Wees nieuwsgierig

Oké, het begin van de relatie is ongetwijfeld spannend, omdat je elkaar nog niet zo goed kent. Toch is nieuwsgierigheid een belangrijke factor om je relatie succesvol voort te zetten. In het begin wil je alles weten over de andere en vind je ook àlles wat de andere vertelt interessant. Na verloop van tijd neemt dit wat af, maar het is belangrijk om die nieuwsgierigheid te blijven prikkelen. Blijf zoeken naar wat de andere leuk vindt en wat de andere voelt. Zo kom je elkaar ergens tegen op een plek die andere mensen niet kunnen bereiken.

4. Stop met vergelijken

Niemand heeft een perfecte relatie. Nee ook niet die vriendin waarbij het lijkt alsof zij de perfecte partner aan de haak heeft geslagen. Veel mensen laten alleen de positieve kant van dingen in hun leven uitschijnen aan de buitenwereld. Mispak je dus niet door jouw partner te vergelijken met iemand waar je eigenlijk niets van weet. Verwacht niet van je partner of van je relatie dat die perfect zijn, want je weet evengoed dat je zelf ook niet perfect bent. Het leven gaat met vallen en opstaan. Dat geldt ook voor relaties. Toon begrip voor elkaars gebreken en fouten. Dat is uiteindelijk elkaar echt graag zien.

5. Date night

gelukkige relatie Ook al heb je een gezin of een heel drukke job waardoor je iets minder tijd voor elkaar hebt, plan regelmatig tijd in voor een speciale date night. Door samen dingen te plannen, kijk je telkens uit naar die avond of die dag waarop jullie samen iets kunnen doen. Bovendien creëer je zo nieuwe herinneringen en ontsnap je even aan die dagelijkse stress en chaos. Of het nu gaat over gezellig samen op restaurant gaan, een avondje in de zetel zitten of een dagje ergens naartoe gaan: zolang jullie maar samen tijd besteden.

Lees ook: Echte liefde herkennen? Deze 4 kenmerken moeten aanwezig zijn

Deze vijf tips leiden jou tot die gelukkige relatie waar je naar op zoek bent. Zo weet je alvast op wat je zoal moet letten.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"