Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bewaren van eten

De 6 meest gemaakte fouten bij het bewaren van eten

Ligt je koelkast soms vol met ijsbergsla die nat is of aardbeien waar plots schimmel opstaat? Dat ligt zeker niet aan de kwaliteit van de groenten en het fruit dat je gekocht hebt, maar misschien wel aan de manier waarop je de voeding bewaart in je koelkast. Dit zijn de zes meest gemaakte fouten bij het bewaren van eten. Maak jij jezelf soms schuldig aan een van deze puntjes?

1. Onmiddellijk wassen

bewaren van eten Het is een goed idee om groenten en fruit nog eens te wassen vlak voor je ze gaat opeten. Toch kan je dit best pas dan doen en niet al een hele tijd van tevoren. Veel mensen denken tijd te besparen door hun groenten of fruit al te wassen wanneer ze hun boodschappen uitpakken en deze wegleggen in de ijskast. Dat is geen goed idee. Hoe vochtiger het eten in je koelkast, hoe sneller het bederft of slecht wordt. Wacht dus tot net voor de maaltijd om de groenten en het fruit af te spoelen, dan blijft het langer goed.

2. Vochtige groenten

Was je jouw maaltijd aan het klaarmaken, maar heb je overschat hoeveel honger je nu eigenlijk had en is er nog eten over? Gooi de groenten dan niet weg. Oké, ze zijn nu al vochtig en bederven daardoor sneller, maar er is nog een manier om de groenten langer eetbaar te houden. Heb je bijvoorbeeld een volledig natte krop sla? Wikkel deze dan in een handdoek of wat keukenrol en leg de krop zo opnieuw in de koelkast. Het papier of de handdoek absorbeert het water, waardoor de sla toch nog eetbaar blijft. Geen verlepte sla én geen onnodige voedselverspilling.

3. Alle groenten in één bak

bewaren van eten Alle groenten samen in één schuif in de koelkast, handig toch? Ja, handig wel, maar het is niet goed voor de groenten zelf. Als je alles samen legt, gaan groenten en fruit sneller bederven, omdat sommige soorten ethyleen vrijlaten. Dat is een gas dat kan ontstaan afhankelijk van de temperatuur waarin voeding opgeslagen wordt. Groenten zoals tomaten, aubergine, courgette, komkommer en paprika kan je bijvoorbeeld best buiten de koelkast bewaren. Ze kunnen niet zo goed tegen de kou waardoor ze dat ethyleen gaan uitstralen. Het gevolg daarvan? Je groenten staan vol met beurse plekken en krijgen een meer bittere smaak dan gewoonlijk. Sorteer dus je groenten en fruit zorgvuldig en denk goed na over wat je waar bewaart.

Lees ook: Zo kan je het best jouw gezonde voeding bewaren

4. Ui en knoflook samen bewaren

bewaren van eten Als het een slecht idee is om alle groenten en fruit in één bak samen te bewaren, dan is het nog een slechter idee om daar ook ui en knoflook bij te steken. Deze voedingsmiddelen hebben namelijk een heel sterke geur, waardoor ze de andere voeding in de schuif beïnvloeden. Die geur kruipt zelfs in de omringende groenten in de schuif. Een banaan of een appel met knoflooksmaak? Daar passen we toch voor.

5. Fruitmand in de zon

fruitmand Een fruitmand is mooi en kan een leuk detail zijn om je interieur af te maken, toch kan je best opletten dat die mand niet in de vlakke zon staat. Als er voortdurend zonlicht op het fruit schijnt, bederft het sneller en komen er veel meer fruitvliegjes op af. Dat is nog niet alles, want zelfs de voedingswaarde van het fruit zou achteruitgaan door het zonlicht. Toch maar ergens anders zetten dus.

6. Overschotjes bewaren in de vriezer

asperges Heb je nog wat groenten over die je niet meteen deze week gaat opeten? Dan is het geen goed idee om die onmiddellijk in de vriezer te steken. Je kan ze beter eerst blancheren. Dat is een keukentechniek waarbij het voedsel kort gaat koken en onmiddellijk erna afkoelt zodat het niet te gaar wordt. Deze methode wordt gebruikt om groenten knapperig en vers te houden bij het invriezen. Het verbetert eveneens de smaak van de voeding. Door ze meteen de vriezer in te gooien, gaan er heel wat voedingsstoffen verloren. Het bewaren van eten was nog nooit zo makkelijk!

Lees ook: Zijn diepvriesgroenten gezond of niet?

Vanaf nu maak jij nooit meer een van deze meest gemaakte fouten bij het bewaren van eten!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo