Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
champignons

De charmante champignon: hoe gezond is hij echt?

Niet iedereen is fan van champignons, nochtans heeft de groente een vrij neutrale smaak. Toegegeven, ze zijn niet de mooiste groenten om naar te kijken, maar… een champignon heeft meer in zich dan je denkt. Champignon gezond? Ongetwijfeld!

Wat zijn champignons?

Officieel is de champignon een paddenstoel, maar hij is ingedeeld bij de groenten. In vergelijking met andere groenten bevatten champignons heel veel eiwitten. Die paddenstoelen behoren op hun beurt tot schimmels. Schimmels klinken niet bepaald aantrekkelijk, maar geen paniek, dat is de champignon zeker wel! Net zoals een champignon in meerdere categorieën thuishoort, biedt hij ook meerdere gezonde voordelen voor ons lichaam. Het is een makkelijk bruikbare groente die verschillende gerechten qua smaak helemaal afmaakt. Verder past de paddenstoel bij een gezond voedingspatroon. What's not to like?

1. Gewichtsverlies

Een mooie bijnaam voor de champignon zou 'de slankmakende groente zijn'. Wie champignons toevoegt aan zijn maaltijden, zou na het eten ervan langer een verzadigd gevoel hebben. Bovendien bevatten ze weinig calorieën, zouten en vetten. De paddenstoelen zijn dus ideaal voor mensen die gewicht willen verliezen. Je hebt een voller gevoel, waardoor je minder honger hebt en minder snel naar cravings grijpt. Die eigenschap heeft de zwam grotendeels te danken aan het feit dat het voor 90% uit water bestaat.

Lees ook: Zin in snacks? Dit is waarom je altijd verlangt naar te zoet of te zout eten

2. Weg met bacteriën

Jaag bacteriën uit je lichaam door champignons te eten. Ze bevatten heel wat nutriënten en vitaminen en verdienen zeker een plaats op je boodschappenlijstje. Ze geven je immuunsyteem een boost, waardoor minder bacteriën de kans krijgen om door te dringen. Hierdoor word je minder ziek. Je hebt dus het perfecte excuus gevonden voor een lekker bord boekweitpasta funghi. Alles om niet ziek te worden, toch?

Meer boekweit-inspiratie: frisse boekweitnoedels met verse groentjes (ideaal voor de start van de lente!)

3. Vleesvervanger

champignon De champignon is een ideale vleesvervanger voor de vegetariërs en veganisten onder ons, en meer specifiek hebben we het hier over de portebello. Wist je dat een champignon eigenlijk een onvolgroeide portebello is? Een portebello is een kastanjechampignon. Deze variant is een perfecte keuze om bijvoorbeeld op de barbecue te leggen in plaats van een vleesje. Achteraf heb je ongetwijfeld een voldaan gevoel!

Lees ook: Deze onverwachte vleesvervangers ken je nog niet

4. Boost voor het brein

De gewone champignon bevordert de gezondheid van de hersenen. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de groei en het onderhoud van belangrijke zenuwcellen in het brein. Alsof dat nog niet genoeg is, beschermen ze ook nog eens neuronen tegen chemische substanties en ontstekingen. Er loopt momenteel zelfs heel wat onderzoek naar champignons als beschermende groente voor hersenaandoeningen zoals Alzheimer. To be continued...

Lees ook: Goed voor de lijn én je brein: ontdek de 7 voordelen van salie

De champignon is dus een charmante groente die ons hartje helemaal betovert met alle gezondheidsvoordelen die het voor ons in petto heeft. We voegen de paddenstoel met alle plezier toe aan onze gerechtjes!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"