Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
De ene biet is de andere niet: ontdek de verschillende soorten bieten

De ene biet is de andere niet: ontdek de verschillende soorten bieten

Er zijn nog meer bieten dan enkel de rode biet. Want de ene biet is de andere niet! Wij lijsten de verschillende soorten bieten voor je op voor de nodige variatie in je eetpatroon. Inclusief een lekker recept met... biet!

Ontdek de verschillende soorten bieten

Rode bieten

De bekendste biet is rode bietennatuurlijk de rode biet. Er bestaan twee soorten: de winter- en zomerbieten. Winterbieten zijn rond, iets groter dan hun zomerse zusje en hebben geen loof. Het seizoen van de winterbietjes loopt van oktober tot april. Wanneer je ze goed koel bewaart, zijn ze een paar weken houdbaar. Van mei tot september zijn zomerbieten verkrijgbaar van ongeveer mei tot september. Ze zijn een pak kleiner dan de winterbieten en bevatten loof.

Chioggia biet

De schoonste biet van allemaal met prachtige rood en wit gekleurde ringen met een zoete smaak. Chioggia bieten zijn afkomstig uit het Italiaanse plaatsje Chioggia. Wanneer je deze biet kookt, verliest 'ie zijn mooie chioggia bietenkleuren. Best eet je de chioggia dus rauw. Met een likje SkinnyLove spread pesto , rucola, geitenkaas, pompoenpitten en geitenkaas.

Oerbiet

De oerbiet - ook wel crapaudine genoemd - kenmerkt zich door zijn lange vorm en ruwe schil. Door de structuur neemt de oerbiet veel vocht en voedingsstoffen op, waardoor 'ie zeer krachtig smaakt.

Recept voor salade met oerbiet of rode biet

  • Oerbiet of rode biet
  • Koolrabi
  • Appel
  • Sjalot, gesnipperd
  • Gemengde sla
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Kneepje citroensap
  • Peper en kruidenzout
  • Craving killer fruity mix

Snijd de biet, koolrabi en appel in blokjes en meng samen met de olijfolie en het citroensap door de sla. Kruid met peper en kruidenzout en bestrooi met de fruity mix.

Gele biet

Deze biet met een gele binnenkant smaakt zalig zoet. Met de mooie kleur is het een mooie variant op de rode biet voor in een salade of uit de oven. De gele biet is wat zoeter van smaak en kan rauw en gekookt worden verwerkt. gele biet

Warmoes of snijbiet

Warmoes is een bladgewas, dat een beetje lijkt op spinazie. Je kunt er de bladeren en de steeltjes van eten. Warmoes of snijbiet smaakt licht naar rode bietjes. Lekker om rauw te verwerken of eventjes mee te bakken in een wokgerecht met noedels. warmoes of snijbiet

Lees ook:

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo