Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
De invloed van oestrogeen op je gewicht

De invloed van oestrogeen op je gewicht

Veel vrouwen merken bij een laag oestrogeengehalte dat er van alles verandert aan hun lichaam. Ze kunnen bijkomen, of ondervinden dat het moeilijker is om gewicht te verliezen.

Sommige vormen van oestrogeen zijn gekoppeld aan hoe het lichaam gewichtstoename controleert. Hierdoor kunnen veranderingen in de oestrogeenniveaus leiden tot veranderingen in het lichaamsgewicht. Een laag oestrogeengehalte kan het risico op overgewicht/obesitas, osteoporose (botontkalking) en hart- en vaatziekten vergroten.

Redenen voor een laag oestrogeengehalte

Menopauze Het oestrogeengehalte kan bij vrouwen om vele redenen laag zijn. De meest voorkomende reden voor een laag oestrogeengehalte is de menopauze. Dit is het moment waarop de voortplantingshormonen van een vrouw afnemen en de menstruatie stopt. Veel vrouwen merken dat ze in deze periode in gewicht bijkomen. 

voorbereiden op de menopauzeEen van de redenen waarom vrouwen rond de menopauze kunnen aankomen, is de veranderende hormoonspiegel.Een vorm van oestrogeen, oestradiol, neemt af in de menopauze. Dit hormoon helpt bij het reguleren van de stofwisseling en het lichaamsgewicht. Lagere oestradiolspiegels kunnen leiden tot gewichtstoename.

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) PCOS is een aandoening waarbij een vrouw meerdere kleine cysten op de eierstokken heeft, evenals verschillende hormonale onevenwichtigheden. Ze kunnen een hoog testosterongehalte hebben en een verstoord evenwicht tussen het oestrogeen- en progesterongehalte. Vrouwen met deze aandoening hebben vaak last van gewichtstoename, insulineresistentie en hartaandoeningen.

Borstvoeding De oestrogeenspiegel blijft laag na de bevalling en tijdens de borstvoedingsperiode. Deze hormonale verandering stimuleert de melkproductie en voorkomt meteen de eisprong en verdere conceptie.oestrogeen

Verwijdering van de eierstokken Een vrouw bij wie beide eierstokken operatief zijn verwijderd, komt in een plotselinge menopauze. Ze zal geen eicellen meer vrijgeven en geen oestrogeen en progesteron meer produceren.

Anorexia Anorexia is een ernstige eetstoornis waarbij iemand niet genoeg calorieën binnenkrijgt. Dit tekort brengt het lichaam in een staat van uithongering en zal de hoeveelheid oestrogeen die het lichaam produceert verminderen.

Extreme lichaamsbeweging Het is aangetoond dat krachtige of extreme lichaamsbeweging de oestrogeenproductie vermindert als gevolg van een laag lichaamsvetgehalte.

Wat is oestrogeen?

Oestrogeen is een van de twee belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen en speelt een belangrijke rol bij het begin van de puberteit en de menstruatiecyclus. Oestrogeen heeft ook vele andere essentiële functies, waaronder:
  • het helpen controleren van het cholesterolgehalte in het bloed
  • het bevorderen van gezonde botten
  • bescherming van de hersenen en de stemming
De eierstokken zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de productie van oestrogeen. Ook de bijnieren en het vetweefsel maken in kleine hoeveelheden oestrogeen aan.

Symptomen van een laag oestrogeengehalte

Evermoeidheid slecht voor dieeten tekort aan oestrogeen kan in het hele lichaam tot veel klachten leiden. De meest voorkomende symptomen zijn opvliegers, zweten, slaapstoornissen, duizeligheid, depressieve stemmingen, ongewenste gewichtstoename, hartkloppingen, droge huid, verhoogde haargroei in het gezicht, onregelmatige cycli en broze botten (osteoporose).

Wat kun je doen tegen gewichtstoename?

Op een gezond gewicht komen, zelfs wanneer het gerelateerd is aan een oestrogeen onevenwichtigheid, begint met goed eten en actief blijven.
  • Vermijd van bewerkte voedingsmiddelen
  • Eet elke dag veel fruit en groenten
  • Blijf gehydrateerd door veel water te drinken
  • Vermijd frisdrank, vruchtensap en alcohol
  • Eet volle granen en magere eiwitten samen met gezonde plantaardige vetten

sporten voor een gezond breinActief zijn is ook erg belangrijk voor het beheersen van oestrogeen-gerelateerde gewichtstoename. Naast regelmatige cardio-oefeningen, zoals lopen, zwemmen of wandelen, is het ook zinvol om krachttraining te doen om te helpen spieren op te bouwen en gezonde botten te bevorderen. Praat met je arts indien je je zorgen maakt over je gewichtstoename of hormonale onevenwichtigheden.

Lees ook: Het verband tussen overgewicht en hormonen

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo