Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kiwibes

De kiwibes: alles wat je over deze populaire fruitsoort moet weten

De kiwibes is een nieuwe lekkernij die zijn intrede doet in de wereld van het fruit. Deze kleine kiwivrucht met zoet vruchtvlees staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. De fruitsoort bevat maar liefst meer dan twintig verschillende vitaminen en voedingsstoffen. Het kiwifruit is goed op weg om het nieuwe superfood te worden, waar iedereen het over heeft. Hier vind je alles wat er voorlopig al geweten is over de kiwibes.

Kiwi-wie?

kiwibes Als je nog nooit van de kiwibes hebt gehoord, ben je ongetwijfeld niet alleen. De commerciële productie van deze vrucht is pas recent opgekomen. Wat naamsbekendheid betreft moet de kiwibes nog een beetje harder zijn best doen, maar zijn gezondheidsvoordelen maken dat ongetwijfeld niet zo moeilijk. De kiwibes of de actinidia arguta is een kleine vrucht die er langs de binnenkant uitziet als een kiwi in besvorm. Aan de buitenkant lijkt het fruit een beetje op een druif. De vrucht bevat heel zoet vruchtvlees en is daarmee een absolute lekkernij voor de zoetebekjes onder ons. Het fruit is makkelijk te cultiveren en kan zowel in eigen land als in het buitenland gekweekt worden. Met het beste oogstseizoen voor de kiwibes van augustus tot oktober, is het een echte herfstvrucht. De plant waar deze vrucht aan groeit, valt te herkennen aan de zoetgeurende roomwitte bloemen waar gele helmknoppen uit groeien.

Natuurlijk geneesmiddel

kiwibes De kiwibes komt oorspronkelijk uit China, waar de vrucht al lang gebruikt wordt voor zijn medicinale eigenschappen. Het fruit krijg veel genezende krachten toegeschreven, omdat het zo rijk is aan verschillende voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen. De kiwivrucht zou zelfs een betere werking van de darmflora bewerkstelligen, doordat het de goede darmbacteriën stimuleert en zo het darmmicrobioom in evenwicht houdt. Tot nu toe is er nog best weinig gepubliceerd onderzoek over de gezondheidsvoordelen van de kiwibes, omdat de vrucht zoals eerder vermeld nog maar pas commercieel op de markt gebracht werd. Onderstaande feiten geven alvast een indicatie van wat je van deze vrucht kan verwachten. Dat het gezond is, weten we wél al zeker. Anders zouden de Chinezen het fruit niet al eeuwenlang tot hun natuurlijke geneesmiddelen rekenen en zou er nu niet zoveel aandacht aan de kiwibes worden besteed in de gezondheidswereld.

Vitamine C

immuunsysteem verbeteren De kiwibes mag dan wel een nieuwere fruitsoort zijn, de vrucht is een van de rijkste bronnen van vitamine C. Per 100 gram die je van kiwibessen consumeert, krijg je maar liefst 430mg vitamine C binnen. Ter vergelijking: uit 100 gram pompelmoes haal je ongeveer 60mg vitamine C en uit 100 gram aardbeien ongeveer 125. Zeker voor een stuk fruit van die omvang kan de kiwibes je weerstand en je immuunsysteem behoorlijk wat opkrikken. Lees ook: 7 positieve eigenschappen van vitamine C

Polyfenolen

de kleur van groenten De kiwibes bevat heel veel polyfenolen, een van de meest voorkomende vormen van antioxidanten. Polyfenolen vind je uitsluitend terug in plantaardige voedingsmiddelen, zoals dit fruit. De polyfenolen die het best vertegenwoordig zijn in de kiwibes zijn de flavonoïden. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor het kleurpigment van verschillende soorten fruit of groenten. In dit geval bezorgen de polyfenoïden de kiwibes zijn groene, kenmerkende kleur. Er worden heel wat gezondheidsvoordelen toegeschreven aan deze vorm van antioxidanten. Zo zouden ze huidveroudering tegengaan door de collageenproductie in de huid op peil te houden. Daarnaast verlagen ze de cholesterol en de bloeddruk, wat onder andere aderverkalking kan voorkomen. Dat kan op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Antioxidanten

gezond hart Toch zijn die polyfenolen niet de enige aanwezige antioxidanten in de kiwibes. Door de hoeveelheid voedingsstoffen en mineralen, loopt er momenteel veel onderzoek naar de exacte manier waarop de antioxidanten uit de kiwibes via ontstekingsremmende effecten kunnen beschermen tegen verschillende vormen van kanker. Ook het effect op hart- en vaatziekten, zoals omschreven bij de polyfenolen, wordt uitvoerig getest om meer zekerheid te krijgen over de medicinale eigenschappen van de vrucht. Lees ook: Een natuurlijke energieboost? Dit fruit zorgt ervoor Hoewel er dus nog niet veel zekerheid bestaat over de exacte gezondheidsvoordelen van de kiwibes, zijn wetenschappers het er wel al over eens dat dit fruit een plekje in jouw fruitmand verdient. Door de enorme hoeveelheid voedingsstoffen zijn ze er sowieso al zeker van dat het fruit je veel health benefits oplevert. Proefde jij de kiwibes al eens?
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo