Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
De mentale lenteschoonmaak: zo begin je eraan

De mentale lenteschoonmaak: zo begin je eraan

De lente is de periode waarin iedereen begint aan de lenteschoonmaak. Door alles grondig op te ruimen en proper te maken, stomen we ons huis klaar voor de zomer. Toch is het ook een goed idee om mentaal een lenteschoonmaak te houden, want je mentale gezondheid is even belangrijk dan je lichamelijke gezondheid.

Kraakhelder = helder denken

lenteschoonmaak Ons brein heeft het voortdurend druk en we krijgen dagelijks heel wat prikkels te verwerken: lawaai, meldingen op onze smartphone, computerschermen en ga zo maar door. Veel meer prikkels dan we vroeger kregen toen er nog geen smartphones en computers bestonden dus. Dat heeft als gevolg dat we altijd 'aan' staan en overal bereikbaar zijn, met mentale druk tot gevolg. Te veel prikkels en te veel druk leiden op lange termijn tot stress en tot mentale vermoeidheid. Daarom is ontspanning op het juiste moment zo belangrijk, om de druk even te verlichten. Net zoals je huis, kan het ook een chaos zijn in je brein. In een rommelig huis vind je niets meer terug, net zoals je in een rommelig hoofd niet helder kan nadenken. Hoog tijd om hier iets aan te doen. Dankzij deze 5 tips maak je jouw hoofd leeg en kan je er weer helemaal tegenaan.

1. Weg met die smartphone

smartphone wegleggen Smartphones en computers zijn superhandig om dingen af te spreken, op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en om op te werken. Toch zijn ze soms meer een last dan een hulpmiddel. Door voortdurend op beeldschermen te kijken, geraken onze hersenen overwerkt. Een teveel aan prikkels de hele dag door zorgt voor een vol hoofd. Als je na een drukke werkdag met veel computerwerk terug naar huis keert, is de kans groot dat je onderweg opnieuw op een schermpje zit te kijken, deze keer dat van je smartphone. Zo krijgt je brein dus nooit de kans om even 'uit' te staan. Wil je een leger hoofd? Leg dan vaker die smartphone aan de kant. Die meldingen lopen heus niet weg.

Lees ook: Afkicken van je smartphone doe je zo (en waarom dat nodig is)

2. Dankbaarheid

lenteschoonmaak Ben je iemand die eerder focust op de negatieve kant van dingen en daardoor de positieve zaken over het hoofd ziet? Probeer dit vanaf nu om te keren. Uit universitair onderzoek blijkt dat wie elke dag dankbaar is voor bepaalde zaken veel optimistischer en gelukkiger door het leven gaat. Bij elk negatief puntje vind je ongetwijfeld ook iets positief. Of je nu dankbaar bent voor grote of kleine dingen: het leven door een roze bril bekijken, komt jouw mentale gezondheid alleen maar ten goede.

3. Beperk je suikerinname

Wat je eet heeft een invloed op hoe je jezelf voelt, zowel lichamelijk als mentaal. Die chocoladereep lijkt op het eerste gezicht de ideale troost, maar zal je achteraf niet beter doen voelen. Je bloedsuikerspiegel krijgt na het eten van suikerrijke voeding al snel een dipje, waardoor je sneller vermoeid bent en je jezelf minder kan concentreren. Daardoor moet je jezelf mentaal veel harder inspannen om je werk gedaan te krijgen. Dat kan je makkelijk vermijden door te kiezen voor een gezonde snack zoals bijvoorbeeld de Craving killer of een stukje fruit. Die bevatten ook suikers, maar deze zijn natuurlijk en geven je net energie. Pure voeding zorgt voor puur geluk!

Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te eten

4. Durf alleen tijd te spenderen

Of je nu in een relatie zit of niet, dat je me-time nodig hebt, is geen fabeltje. Regelmatig een moment voor jezelf inplannen, vermindert je stressniveau en geeft je meer zelfvertrouwen. Zo heb je de tijd om je gedachten op een rijtje te zetten en even iets te doen dat je oprecht graag doet. Je kan een wandeling maken, genieten van een warm bad, een middagje shoppen of eindelijk eens dat boek lezen dat al zo lang op jou ligt te wachten. Ook van die dingen krijg je een mentale energieboost.

Lees ook: Waarom je meer activiteiten alleen moet doen

5. Luister naar muziek

dansen Wie houdt er nu niet van een tof muziekje op de achtergrond? Het is de ideale manier om je brein te ontspannen. Je leest het goed: niet alleen je lichaam kan losgaan op muziek, ook je brein kan dan even alles losgooien. Het dansbeest in ons brein is de prefontale cortex. Dat is het gebied in de hersenen dat zich een hele dag door bezighoudt met bewust nadenken. Je gebruikt dit gedeelte onder andere wanneer je planningen maakt of ideeën bedenkt. Door naar muziek te luisteren komt dit gedeelte even tot rust. Ook het limbisch systeem dat verantwoordelijk is voor je emoties en een gevoel van genot en motivatie wordt geactiveerd bij de tonen van je favoriete liedjes. Dat is meteen de reden waarom muziek onze gemoedstoestand zo beïnvloedt.

Lees ook: Daarom is dansen goed voor je lichaam en je geest

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"