Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
de pil doornemen

De pil doornemen: kan het kwaad of niet?

Wanneer je mensen vertelt dat je de pil doorneemt, krijg je vaak de vraag of dit wel zo gezond is. Hoewel alle vrouwen elke maand hun menstruatie hebben, blijven er dus nog heel wat vraagtekens over. Voor eens en voor altijd: kan de pil doornemen kwaad of niet?

Menstru-oh-niet-weer

de pil doornemen Gedurende een maand stapelt er zich allemaal baarmoederweefsel op in je baarmoeder. Dat weefsel vormt een soort van nestje waar een eventuele foetus zich in kan nestelen om te groeien en zichzelf te voeden. Elke keer als jouw lichaam geen bevrucht eitje heeft ontvangen, moet dat baarmoederslijmvlies verdwijnen om het hele proces opnieuw op te starten. Het verlies van dat slijm zorgt voor je menstruatie. Met andere woorden: wanneer je jouw maandstonden hebt, is die kans om zwanger te worden verloren gegaan. Dat betekent niet dat die bloeding een effect heeft op je vruchtbaarheid. Die maand is er simpelweg geen eitje bevrucht, waardoor het slijmvlies moet verdwijnen. Het baarmoederslijmvlies dient als een soort beschermend schild dat de foetus van voldoende voedingsstoffen moet voorzien en de baarmoeder van de vrouw zelf moet beschermen tegen de impact daarvan.

De pil doornemen?

de pil doornemen Als de bloeding niet van belang is om kinderen te kunnen krijgen, waarom krijgen we dan onze maandstonden? Enkel en alleen voor die beschermende laag die we net vermeldden. En wat blijkt? Wanneer je de anticonceptiepil pakt, heb je die laag helemaal niet, omdat je cyclus kunstmatig is en niet natuurlijk verloopt. Er is dus absoluut niets mis met het doornemen van de pil en dit heeft zeker geen negatieve impact op je gezondheid. Meer zelfs, die stopweek van zeven dagen is enkel ontstaan omdat de makers van de pil dachten dat vrouwen het tegennatuurlijk zouden vinden als ze niét een keer per maand hun regels zouden hebben. Deze vorm van menstruatie is geen echte menstruatie, maar een bloeding die ontstaat omdat je de hormonen niet meer inneemt. Dat is ook waarom je menstruatie veel korter duurt als je de pil pakt. Je kan ze dus gerust doornemen.

Lees ook: Waarom steeds meer vrouwen stoppen met de pil

Alleen als je zwanger wil worden

de pil doornemen De enige reden om elke maand ongesteld te worden, als je de anticonceptiepil neemt, is wanneer je zwanger wil worden. Dan is het belangrijk om te weten of alles wel goed werkt, en kan het niet krijgen van je regels een eerste indicator van zwangerschap zijn. Voor diegenen die niet meteen van plan zijn zwanger te worden, is er dus goed nieuws: je kan die maandelijkse lastige periode gewoon overslaan zonder dat dit jouw gezondheid negatief beïnvloedt. Het zal daarentegen zelfs veel premenstruele klachten verminderen zoals buikpijn en stemmingswisselingen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"