Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
De relatie tussen fibromyalgie en overgewicht

De relatie tussen fibromyalgie en overgewicht

Fibromyalgie, ofwel chronische pijn in het bindweefsel en spierstijfheid, brengt vaak ook symptomen als vermoeidheid, concentratieproblemen, hoofdpijn en depressieve gevoelens met zich mee. En of dat al niet ernstig genoeg is, bestaat er ook nog een relatie tussen fibromyalgie en overgewicht. 

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie kenmerkt zich door pijn (algia) in het bindweefsel (fibro) en de
spieren (myo), de zogenaamde ‘weke delen’ van het lichaam. De aandoening wordt dan ook wel ‘weke-delen-reuma’ genoemd. De pijn manifesteert zich vooral in de nek, schouders, (lage) rug, bekken en ledematen en kenmerkt zich door de hoge drukpijngevoeligheid op bepaalde plekken (tenderpoints of drukpunten).

De relatie tussen fibromyalgie en overgewicht

Dat er een relatie bestaat tussen fibromyalgie en overgewicht is in verschillende wetenschappelijke studies aangetoond. Deze studies hebben aangetoond dat zwaarlijvige mensen met fibromyalgie niet zo fysiek sterk of flexibel zijn, meer slaapproblemen hebben, grotere niveaus van angst en depressie ervaren en een lagere kwaliteit van het leven ondervinden dan ‘gezonde’ mensen met fibromyalgie. Meer hierover lees je in ons artikel: Fibromyalgie: wat is het en hoe ga je er mee om?. Maar wat als je een gezond gewicht hebt en plots lijdt aan fibromyalgie? Dan ligt het ontwikkelen van overgewicht op de loer. Wanneer je immers vaak last hebt van pijn en vermoeidheid, ben je waarschijnlijk minder gemotiveerd om te bewegen. En symptomen als sombere gedachten laten je wellicht wat vaker naar ongezonde voeding grijpen. Fibromyalgie kán dus een indirecte oorzaak zijn van overgewicht.

Wat te doen om overgewicht met fibromyalgie tegen te gaan?

Blijven bewegen is de boodschap. Lichaamsbeweging is niet enkel gezond, maar helpt ook om extra kilo’s te voorkomen. Een intensieve sport als lopen is misschien niet evident, maar dagelijks een eindje stappen, fietsen en lichte (thuis)oefeningen zijn goed om te doen. Naast bewegen is gezonde en goed uitgebalanceerde voeding ontzettend belangrijk voor een gezond gewicht. Weet je niet goed hoe je hiermee kunt starten? SkinnyLove helpt je hiermee op weg!  Naast onze vermageringskuren¹ , kun je ook de lekkerste recepten klaarmaken met onze producten.

Geen inspiratie? In het ‘Funky Skinny Food boek’ staan 50 zalige en gezonde SkinnyLove-proof recepten waar je uit kunt kiezen.

Goesting naar meer? Op onze site vind je nog een boel receptjes om te maken.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"