Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
wortel

De wonderlijke wortels: 4 gezondheidsvoordelen op een rijtje

Niets zo goed voor de gezondheid als verse groenten en vers fruit. Neem bijvoorbeeld wortels: ze zitten boordevol vitaminen en voedingsstoffen die je gezondheid een optimale boost geven. Je kan de wortel bovendien zowel rauw als gekookt eten. Gekookt passen ze perfect bij een warme maaltijd, in de geraspte versie bij een slaatje of als rauwe groente kunnen ze doorgaan als een healthy snack. Lees hier alles over de wonderlijke gezondheidsvoordelen van de wortel.

1. Vitamine A

wortels Een wortel is één van de weinige groenten die vitamine A bevat. Deze vitamine A is een vetoplosbare vitamine die instaat bij de aanmaak van lichaamscellen en daarmee ook bij de herstelling van de huid. Vitamine A zorgt er bijvoorbeeld voor dat je er langer jong blijft uitzien, dat je een uitstekend zicht behoudt en dat je immuunsysteem versterkt. Bovendien zijn wortels plantaardige bronnen van vitamine A, wat de beste bron van de vitamine is.

Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo

2. Een lagere cholesterol

Wie een te hoge cholesterol heeft, loopt meer risico op hart- en vaatziekten. Wortels eten helpt om de cholesterol te verlagen, omdat ze vooral goede cholesterol bevatten. Daarnaast hebben ze veel oplosbare vezels die makkelijk cholesteroldeeltjes aan zich binden, waardoor de slechte cholesterol samen met de vezels het lichaam verlaat. Een lagere cholesterol betekent dus ook minde risico op hart- en vaatziekten. De kalium die in wortels zit, zorgt hier mee voor. Kalium helpt namelijk een te hoge bloeddruk voorkomen.

Lees ook: Wat je zéker moet weten over een hoge bloeddruk

3. Helpt bij het afvallen

Wie een paar kilo's wil kwijtspelen zit goed met een wortel. De groente verzadigt voldoende, waardoor je hongergevoel en zin in ongezonde voeding sneller verdwijnt. Je hebt dus minder zin om te eten, wat je afvalproces bevordert. Een ideale snack dus!

Lees ook: Zijn tussendoortjes gezond of niet? Wel op deze manier!

4. Gezonde darmen

De vezels die wortels in zich dragen, verbeteren de algemene darmflora. Dat heeft een positief effect op je algemene gezondheid en je spijsvertering. De vezels zijn een essentiële voedingsbron voor de goede bacteriën in je darmen, waardoor ze bijdragen aan een normale stoelgang en constipatie of diarree voorkomen.

Lees ook: 5 x voeding die helpt tegen het prikkelbaredarmsyndroom

Wortels zijn misschien redelijk klassieke groenten, maar ze verdienen hoe dan ook een plekje op je bord!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo