Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voorkomen depressie

Geef depressie geen kans dankzij deze eenvoudige, wekelijkse gewoonte

1 eenvoudige gewoonte kan je helpen om zelfs de meest geringe vorm van depressie te voorkomen, en je hoeft ze maar 1 keer per week uit te oefenen.

Beweging troef

gewoonte depressieOnderzoek op mensen met symptomen van angst en depressie heeft aangetoond dat 12% van alle depressies had kunnen vermeden worden door meer beweging. Of je intensief of recreatief sport is van ondergeschikt belang. Yoga en intensief dansen tillen je net even naar een hoger bewustzijn. Joggen of wandelen heeft dan weer het voordeel dat er weinig organisatie voor nodig is en perfect is om te genieten van de buitenlucht. depressie gewoonteWe zeggen niet dat een drankje een depressie kan afwenden, maar er bestaan wel natuurlijke middelen die een positief effect hebben op je gemoed en relaxatievermogen. Deze Ginger BLAST met matcha zorgt bijvoorbeeld voor een instant 'feel good' effect. Misschien meenemen in een thermos voor tijdens je boswandeling?

 

Wil je meer weten over het gezondheidseffect van matcha? Lees dan: De 7 voordelen van matcha. Ook gember, al dan niet in combinatie met citroen of tijm en salie, doet wonderen voor je gemoed.

... en slechts 1 uurtje

... beweging volstaat, per week. Dat moet haalbaar zijn! Let wel: zelfs een lichte vorm van beweging kan een depressie voorkomen, om ze te genezen zijn er zwaardere middelen nodig. Toch zijn er ook daar aanwijzingen dat een actieve levensstijl meer vruchten afwerpt dan een passieve. Om even terug aan te sluiten bij het begin: zou lang stilzitten ons dan toch down maken, in plaats van tevreden en ontspannen? Ook dat lijkt plausibel. Omgekeerd geldt namelijk dat elk extra uurtje schermtijd meer gevoelens van neerslachtigheid kan opwekken, ten minste bij kinderen. En dat niet per week, maar per dag. De kans is echter reëel dat dit ook geldt voor 'grote kinderen': hoe vaak gebeurt het niet dat je een leeg gevoel overhoudt aan een hele avond alleen contact te leggen via je telefoon? Of een hele dag meer van je scherm te zien dan van je collega's? Probeer dus een depressie te voorkomen en luister naar je lichaam (en geef ook je ogen eventjes vakantie), zoek een sport die je leuk vindt en zoek (samen met je kinderen?) de frisse lucht op!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"