Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slaatjes 10 minuten

Deze 10 slaatjes zijn klaar in minder dan 10 minuten

Hoe tover je slaatjes op tafel in 10 minuten... als je een drukbezette kantoorbaan hebt? Van die vraag lag David Bez lange tijd wakker. Zo werd zijn bestseller Saladelove geboren (zou hij geïnspireerd zijn door SkinnyLove?), een boek vol slaatjes voor elk seizoen, vol variatie en met voldoende bite... maar vooral: slaatjes die makkelijk (ook op verplaatsing) te maken zijn!

Snelle ideeën voor slaatjes

Natuurlijk kan je met slaatjes eindeloos variëren: zo heeft iedereen zijn eigen favoriete mix. Over de basis, de krop sla zelf dus, hebben we het even niet: dat kan naar smaak krul-, veld- of andere sla zijn. Als je zorgt voor eiwitten uit blik (tonijn, zalm, makreel... ) heb je echt weinig tijd nodig. Soms vind je gegrilde groenten op de markt, maar je kan ze ook vooraf koken. Wij delen graag een paar extra ideeën van de Italiaanse food lover David Bez met je:
  • komkommer, volkoren rijst, gegrilde courgette en enkele blaadjes munt
  • zalm, viseieren, pastinaak (lekker met roodlof, of veldsla)
  • gerookte makreel, sinaasappel, boerenkool en zwarte olijven
  • bloedsinaasappel, rode biet, roodlof en gegrilde pompoenpitten
  • venkel, wortel, tonijn en goji-bessen
  • geitenkaas, peer, wortel en granaatappelpitten
  • rode kool, champignons en zoete aardappel (afgewerkt met gomasio)
  • gegrilde kalkoen, wortel en shiitake
  • gedroogde tomaatjes, rode paprika, feta en selderij
  • feta, gele paprika, spinazie en zwarte olijven

Slaatjes in 10 minuten: zo ontstond het idee

Als drukbezette designer in Londen was David Bez bepaald niet gelukkig met zijn lunchpauze. Intuïtief voelde de Italiaanse food lover aan dat er een manier moest bestaan om ook op kantoor lekker en gezond te eten. Met zijn aangeboren gevoel voor schoonheid werd hij helemaal depri van onooglijke plastic bakjes om op te warmen in de microgolfoven. De lekkerbek in David Bez werd dan weer hoorndol van elke slappe lunch met broodjes van je hap-slik-weg. In het hectische centrum van Londen kost elk voorverpakte lunch-item ook nog eens een flinke duit. Op een dag maakte Bez zijn belangrijkste ommekeer ooit: hij besloot om elke week bij de bioboer een mandje vol groenten te kopen. Dit pakketje bleef na de uren in het kantoorkeukentje staan. Mensen worden doorgaans niet gek van rauwe groenten. Er was dus weinig kans dat hongerige collega's zijn rauwe groenten zouden wegkapen!. Met een snijplankje onder de arm probeerde hij van elke lunchpauze een uitdaging te maken: lekkere slaatjes maken in minder dan 10 minuten.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo