Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
fouten keuken

Deze 3 dingen doe je al heel lang fout

Zelfs de meest doorgewinterde kok of keukenprinses maakt nog fouten in de keuken. Misschien is 'missers' een sterk woord, maar er zijn in elk geval gezondere alternatieven te vinden. De volgende 3 zaken doe je onbewust fout:

1. Sausjes maken met maiszetmeel

Maiszetmeel - beter bekend als Maizena - is nog een overblijfsel uit de keuken van enkele decennia geleden, toen we nog niet zo creatief omgingen met ingrediënten. Maiszetmeel doet inderdaad z'n werk als bindmiddel, maar voegt weinig of niets toe qua voedingswaarde. Kies je voor een natuurlijk alternatief als kuzu, dan kan je er vanop aan dat je sausje ook verrijkt wordt. Kuzu wordt gemaakt met de wortel van een Japanse klimplant, de Pueraria lobata. Kuzu verzorgt allerlei kwaaltjes en bevat een polysaccharide die de weerstand bevordert. Wil je graag boekweitpasta klaarmaken met verse producten? Vermeng dan een magere tomatensalsa met verse tomaatjes en eventueel wat kuzu.

2. Ontbijten met sapjes uit brik

Jammer als we je moeten teleurstellen, maar er bestaat bijna geen gezond sap in brik. Gewoon omdat er geen snelle oplossing bestaat om je dosis groenten en fruit in 1 keer te pakken. Natuurlijk is fruitsap uit een pak niet zo erg als zoete frisdrank, maar het draagt zeker niet bij tot een gezond gewicht of een fitter lichaam. Smoothies behoren tot dezelfde categorie omdat ze je niet aanzetten tot kauwen. Zonde als je ze wel koopt, want ze kunnen een flinke hap uit je budget snoepen! Kies in de plaats voor vers fruit uit het vuistje of verwerkt in een slaatje. Dit vindt je misschien ook interessant: 4 fouten die zelfs de gezondste mensen maken.

3. Zoeten met kunstzoetstof

Hier maken we even een onderscheid tussen SkinnyLovers en andere fans van een gezonde levensstijl. Als je niet op je lijn hoeft te letten, is zoeten met een natuurlijke suikervervanger zoals agavestroop best oké. Voor wie dat wel doet, is versgeperst appelsap en kaneel de enige optie om je drang naar zoet ietwat te temmen. Blijf in elk geval weg van kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. De laatste tijd is aspartaam erg onder vuur te komen staan. Als je er te veel van gebruikt, heeft het bijvoorbeeld een laxerend effect. Bovendien is er een groter probleem: als je je lichaam blijft bedotten dat 'valse' suiker wel mag, kom je op de duur evenveel aan als met gewone (riet)suiker.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"