Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
fouten sporten

Deze 3 fouten maak ook jij na het sporten

Maak jij ook altijd dezelfde fouten na het sporten? Jammer, want misschien vernietig je het effect van je harde werk. Waarom zou je zweten als je daarna je prestatie teniet doet door domme fouten? Check snel even hoe je je uitschuivers kan rechtzetten:

1. Je drinkt sportdrankjes

Natuurlijk hangen marketingbazen rond sportdrankjes een mooi plaatje op. Op het flesje staat te lezen dat je via een sportdrankje mineralen en zouten uit je lichaam terug kan aanvullen. Maar tenzij je een marathon loopt, is een sportdrankje niet nodig na een fitness-of loopsessie. Het is vaak al voldoende om water te drinken en eventueel een appel of een ander stukje fruit te eten. Sportdrankjes zijn (net als smoothies trouwens) te mijden omwille van de (verborgen) suikers.

2. Je overdrijft met proteïnen

Proteïnen zijn geweldig om de spieren te herstellen en op te bouwen, maar je lichaam heeft ook niet oneindig veel proteïnen nodig. Eiwittenshakes zijn eigenlijk overbodig. Zorg liever voor evenwichtige maaltijden met voldoende fruit en groenten. Ideeën voor evenwichtige snacks vind je in overvloed in dit artikel.

3. Je viert je prestaties met een extra rondje… in de bar

Na het voetballen nog even blijven hangen in de kantine is gezellig en zeker goed voor de teamgeest! Je bent ook flink dorstig en dan lijkt zo'n pintje (of 2-3-4... ) er wel in te kunnen. Toch is het beter om daar even mee te wachten. Alcohol dehydrateert en is niet meteen de beste keuze wanneer je jezelf net in het zweet gewerkt hebt. Bovendien kan je lichaam dan minder vlot herstellen. Kies een ander dorstlessend drankje, of desnoods alcoholvrij bier. Als je toch graag even in de drank vliegt (wat -sorry- minder goed is voor je gewicht) wacht je beter tot een paar uurtjes na het sporten. Tot slot willen we nog even benadrukken dat je goed bezig bent, ook al maak je soms fouten. Je bent ook maar een (gezonde, sportieve) mens!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"