Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
luchtvervuiling

Deze 3 voedingsmiddelen beschermen jouw lichaam tegen de schade van luchtvervuiling

Dat luchtvervuiling ernstige gevolgen heeft voor onze planeet moeten we jou waarschijnlijk niet meer vertellen. Logischerwijze heeft die luchtvervuiling ook schadelijke effecten voor ons lichaam en onze gezondheid. Deze drie voedingsmiddelen beschermen jouw lichaam tegen de schade die luchtvervuiling vaak veroorzaakt.

Luchtvervuiling heeft een negatieve impact op de algemene volksgezondheid. Vooral de luchtvervuiling afkomstig van auto's zorgt voor de meeste schade. In steden en plaatsen met veel verkeer kan de concentratie van fijnstof jammer genoeg hoog oplopen. Dat betekent dat wie in een stad woont hier doorgaans meer last van heeft.

1. Zalm

slimmer door voeding Omega-3 vetzuren kunnen ons beschermen tegen de fijne en giftige stofdeeltjes die vrijkomen in het verkeer. Hoe? De Omega-3 neutraliseert tot de helft van de schade die we oplopen door luchtvervuiling. Deze fijne stofdeeltjes veroorzaken oxidatieve stress. Dat houdt beschadiging van de lichaamscellen in, waardoor je sneller ziek wordt of bijvoorbeeld sneller veroudert. Wie vaak producten met Omega-3 eet zoals zalm, zou de negatieve effecten van oxidatieve stress dus verlagen. Dat is belangrijk, omdat deze vorm van stress het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Ook het immuunsysteem verslechtert hierdoor. Veel zalm eten dus!

Lees ook: Zo word jij slimmer door voeding

2. Broccoli

recept Onze favoriete groene groente? Broccoli! En niet alleen omdat het zo lekker smaakt. Broccoli bevat veel antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen allerlei kwade bacteriën. Bij die kwade bacteriën zit onder andere toxische rook. Broccoli bevat sulfurofaan, wat de productie van het eiwit NRF2 stimuleert en zo de kwade bacteriën bestrijdt. Dit eiwit heeft namelijk sterke antioxidatieve eigenschappen, waardoor het de longen beschermt. De broccoli houdt dus ons long- en ademhalingsstelsel gezond.

Recept: gewokte kip met broccoli en gember

3. Kurkuma

Dat kurkuma heel wat gezondheidsvoordelen oplevert, wisten we al langer dan vandaag. Ook voor de schade van luchtvervuiling biedt de specerij een natuurlijke oplossing. De onstekingsremmende kracht van het bestanddeel curcumine is de grote winnaar in het gevecht tegen de negatieve gevolgen van fijne stofdeeltjes. Wie dagelijks kurkuma toevoegt aan zijn maaltijden of water, is beter bestand tegen ontstekingen in de longen en het bloed. Verder zorgt dit ook voor een lagere kans op bloedklonters, wat op zijn beurt het risico op een hartaanval of een beroerte verlaagt.

Recept: Zo krijg jij een platte buik: kip met kurkuma

Was jij jezelf bewust van de extreme luchtvervuiling in de stad en de schade die dit meebrengt voor jouw lichaam?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"