Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gewoonten japan

Deze 7 gewoonten uit Japan zouden we allemaal moeten overnemen

Op de beroemde Sumo-worstelaars na zie je In Japan zelden dikke mensen lopen. Japanners hebben dan ook eetgewoonten waar we nog wat van kunnen leren. Wij zetten er 7 op een rijtje die onmisbaar zijn voor je dieet:

1. Met stokjes = trager

In Japan eet men traag en met kleine hapjes. Misschien moeten wij onze rijst ook 's met stokjes eten?

2. Stop je maag niet vol

Japanners houden van hara hatchi bu, wat zoveel betekent als 'eten tot je voor 80 % vol zit'. Druist dat in tegen je principes? Heb je ook altijd geleerd om je bordje mooi leeg te eten? Jammer, maar helaas. Laat eens vaker wat ruimte over in je maag. Dit Japanse gebruik stemt namelijk beter overeen met de natuur. Je hersenen krijgen pas na 20 minuten het signaal van je maag dat je voldaan bent. Na die 20 minuten zit je brein niet meer te wachten op de (20 %) restjes die nog op je bord liggen.

3. Sashimi

Japanners eten liever vis (vooral zalm en makreel) dan vlees. Vlees is in Japan meer een bijgerecht, terwijl gezonde vette vis bijna elke dag op het menu staat.

4. Zeewier bij het ontbijt

In Japan horen groenten bij elke maaltijd. Het is helemaal niet gek om miso, ei en zeewier (een hoogwaardig plantaardig eiwit) te mengen vroeg in de ochtend.

5. ... en fruit als dessert

Japanners eten liever fruit als toetje (mandarijntjes, kaki, fuji appels) dan calorierijke desserts. Je vindt er wel slagroomtaartjes, maar dan in westerse koffietenten en snackbars, niet in traditionele theehuisjes.

6. Eten met de ogen

Elke handeling van het leven verheffen tot een kunst is een waar begrip in het land van de Rijzende Zon. Dat zie je bijvoorbeeld aan de manier waarop de mensen er bezig zijn met thee drinken of bloemschikken. Ook aan de manier waarop eten wordt geserveerd, besteedt men veel aandacht. Een paar mooi uitgesneden vruchten of zorgvuldig geschikte groenten worden een echte belevenis op je bord als je ze met aandacht bekijkt en opeet.

7. Kwaliteit boven kwantiteit

Tot slot vinden Japanners producten van topkwaliteit belangrijk. Ze hebben liever 1 lekker blokje pure chocolade dan 10 minderwaardige bonbons met veel suiker en amper een paar grammetjes cacao. Door de band genomen eten Japanners weinig vet, suiker en brood. Houd jij van SkinnyLove en wil je ook graag volgens deze principes eten? Dan ben je vast benieuwd naar hoe je ook met gierstkorrels of boekweit zelf sushi kan rollen? Alle inspiratie daarvoor vind je in dit artikel.

Bron: Japanese women don't get fat or old. Naomi Moriyama & William Doyle

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo