Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
onweer

Deze dingen doe je beter niet tijdens onweer

Hoewel bij de zomer warme temperaturen horen, komt er ook vaak onweer bij kijken. Hele warme dagen worden meestal gevolgd door zware regenbuien, vergezeld van donder en bliksem. Niets om schrik van te hebben, maar er zijn wel een aantal dingen die je moet vermijden tijdens onweer. De clichétips zoals niet onder een boom schuilen en open velden vermijden tijdens een onweer kent iedereen. Toch zijn er nog een aantal belangrijke dingen die je beter niet doet wanneer het dondert en bliksemt.

1. Buiten blijven

onweer Als die optie er is, ga dan zeker naar binnen wanneer het begint te onweren. Zo zit je zeker droog en veilig en hoef je jezelf geen zorgen te maken. Vermijd zeker open vlaktes, bosranden, alleenstaanden bomen en berg- en heuveltoppen. Als er geen optie is om binnen te schuilen, maar je auto is vlakbij, is het een goed idee om daarin te schuilen. Wel is het belangrijk dat de ramen en deuren gesloten zijn en dat je er niet mee rijdt. Wanneer je tijdens een onweer met de auto rijdt en er is een bliksemschicht, kan die jou verblinden waardoor je de controle over het stuur verliest.

2. Blijf weg van het raam

onweer Hoe mooi het onweer ook kan zijn om naar te kijken, ga toch liefst niet te dicht tegen het raam staan. Stel dat de bliksem inslaat in de buurt, is de kans groot dat de ramen springen door de immense klap. Hoe verder je staat, hoe minder risico je loopt op schade van het glas. Een kleine tip!

3. Niet douchen

We bedoelen uiteraard niet dat het veiliger is om niet gedoucht te zijn wanneer het onweert, maar tijdens het onweer zelf ga je beter niet onder die douchestraal staan. Wanneer de bliksem inslaat, kan de stroom daarvan een impact hebben op de waterleiding van het huis. Als je dan net onder de douche staat, krijg je een schok. Pas dus op met kranen en waterstralen tijdens een onweer.

4. Stekkers in stopcontact

Als de stroom van de bliksem een impact heeft op de waterleiding spreekt het voor zich dat elektriciteitskabels ook gevaarlijk zijn. Elektriciteitskabels of apparaten die insteken in het stopcontact zijn geleiders voor de bliksem. Probeer tijdens een heel zwaar onweer zeker alle stekkers van elektronische apparaten zoals televisie en computer uit te trekken om bijvoorbeeld brand te voorkomen.

Lees ook: Zo krijg je écht alle bacteriën weg uit de badkamer

Kleine tips die je leven kunnen redden tijdens een onweer.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"