Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
invloed op hond

Deze invloed heb je op je hond

Voel je jezelf minder goed in je vel en heb je even een dipje? Dan is de kans groot dat ook jouw hond zich minder goed voelt. Je trouwe viervoeter neemt namelijk jouw emoties over, waardoor hij met hetzelfde humeur als jij de dag doorkomt. Deze invloed op je hond heb jij als baasje.

Cortisol

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat honden dezelfde emoties overnemen van hun baasjes, waaronder onder andere stress. Wie stress ervaart, geeft dit dus eigenlijk over aan zijn hond. Na een uitgebreid onderzoek waarbij ze honden vergeleken met hun baasjes, bleek dat de honden wiens baasje meer stress hadden eveneens meer stresshormoon aanmaakten. Het cortisolgehalte bleek telkens gelijk te lopen met dat van het baasje en hoger te zijn dan dat van de honden wiens baasje minder stress had. Cortisol is het stresshormoon bij uitstek. Wanneer je lichaam stress ervaart, wordt er eerst adrenaline aangemaakt. Na de adrenaline maakt het lichaam cortisol aan. Dat zorgt ervoor dat je gedurende langere tijd alert blijft en bijvoorbeeld langer actief kan blijven werken.

Lees ook: 5 natuurlijke manieren om stress te verlichten

Band tussen hond en baasje

invloed op hond De verdere resultaten gaven duidelijk aan dat het stresslevel van het baasje dat van de hond beïnvloedt en niet omgekeerd. Verder onderzoek moet laten blijken waarom dat juist kan. Een eerste verklaring kan zijn dat jij je huisdier opvoedt en dat je daardoor een invloed op je hond hebt. Je hond kent al je emoties en neemt dezelfde emoties aan uit loyaliteit tegenover jou. Een tweede verklaring kan zijn dat het huisdier cortisol aanmaakt, waardoor het positieve stress heeft. Hier spreken we van wanneer een hond bijvoorbeeld met zijn staart kwispelt uit enthousiasme omdat hij doorheeft dat hij bijna uitgelaten wordt of dat iemand met hem gaat spelen. Verder onderzoek moet dus aangeven over welke vorm van stress het gaat.

Lees ook: De 2 meest onverwachte manieren waarop een hond je leven verandert

Effecten

Of het nu over positieve of negatieve stress gaat, maakt een groot verschil. We kennen allemaal de lichamelijke nadelen van stress op het menselijke lichaam, maar ook honden kunnen lichamelijke nadelen ervaren. Denk hierbij aan maag- en darmklachten , allergieën, haaruitval en huidproblemen, doffe ogen, verwijde pupillen en symptomen zoals hartkloppingen. De oplossing? Zelf ook eens wat ontstressen! Breng je hondje dus niet te vaak in stressvolle situaties om te vermijden dat je viervoeter jouw negatieve emoties overneemt. Speel veel met hem en ga regelmatig eens een uitgebreide wandeling doen, zodat ook je hond helemaal kan ontstressen. Als jij stressvrij bent, is de kans groot dat ook je hond dat zal zijn. Voor jezelf is een wandeling met de hond ook ontstressend, dus op die manier kan je elkaar perfect verder helpen.

Lees ook: Checklist: klaar voor een hond, ja of nee?

Wist jij al dat je deze invloed op je hond hebt?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"