Deze ontspannende oplossing helpt tegen stramme spieren
1. Meer flexibiliteit
Wie veel loopt, moet veel stretchen en rekken om te stramme spieren te vermijden. Je hebt de volledige beweeglijkheid van je hamstrings, heup-, enkel- en rompspieren namelijk zeker nodig als je een goede loophouding wil aannemen. Als je voortdurend last hebt van pijn zal dit niet lukken. Hier komt yoga als redder in nood, omdat je door deze activiteit meer soepele spieren ontwikkelt. Yoga maakt je flexibeler en zal ervoor zorgen dat je minder kans hebt op blessures. Wanneer je dan toch last hebt van strammere spieren zullen ze sneller herstellen.
Lees ook: Waarom yoga wonderen doet voor je lichaam
2. Betere ademhalingscontrole
Tijdens yoga ben je bewust bezig met je ademhaling. Op die manier leer je deze beter te controleren. Door allerlei diepe ademhalingstechnieken leer je om rustig in- en uit te ademen via je middenrif en je buik. Wanneer je zo ademt, krijgt je bloed meer zuurstof tegenover wanneer je oppervlakkiger ademhaalt. Als je bloed meer zuurstof krijgt, zullen je spieren beter presteren tijdens het hardlopen en ook na de workout zal je merken dat je spieren sneller herstellen. Jawel, zelfs je ademhaling heeft hier een effect op. Bovendien zal je met een gecontroleerde ademhaling vlotter en langer kunnen lopen.
Lees ook: Een bewuste ademhaling heeft dit effect op jouw lichaam
3. Mindfulness
Ook je brein profiteert op maar liefst twee manieren mee van yoga tijdens het lopen. Door de meditatieve kant van yoga train je ten eerste het bewustzijn, waardoor je makkelijker in het moment zelf aanwezig kan zijn. Daardoor ben je beter in staat om jezelf mentaal uit te dagen en jezelf aan te moedigen om door te zetten wanneer het even zwaar wordt. Iets wat zeker bruikbaar is wanneer je een bepaalde afstand aan het lopen bent. Omdat je zo gefocust bent op het lopen, zal je discomfort sneller opzij zetten om je workout te voltooien. De voldoening achteraf is des te hoger. Een tweede voordeel is dat mindfulness het parasympathische zenuwstelsel activeert. Het parasympathische zenuwstelsel brengt je lichaam in rust. Je hartslag gaat verlagen en de ademhaling wordt automatisch rustiger en dieper. De spanning in de spieren neemt af en de bloedvaten verwijden zich, waardoor de zuurstof in het bloed makkelijker naar de nodige organen wordt verspreid. Door deze lichamelijke voordelen ga je aan een sneller tempo kunnen lopen zonder dat je jezelf harder moet inspannen dan gewoonlijk. Dat tempo komt op een natuurlijke manier voort uit de vooruitgang die je maakt door yoga.
Lees ook: Hoe positief denken je helpt bij mindfulness
4. Meer spierkracht
Yoga vult lopen perfect aan. Daar waar yoga focust op kracht in de armen en de rest van het bovenlichaam, train je tijdens het lopen enkel je core en je beenspieren. Hoe vaker je aan yoga doet, hoe functioneler je de hele kracht van je spieren kan inzetten en hoe meer controle je hierover hebt. Dat is handig om bepaalde blessures te voorkomen, omdat je door die extra verworven spierkracht en eerder vermelde flexibiliteit een meer evenwichtige loophouding aanneemt.
Lees ook: Deze voeding biedt een natuurlijke oplossing voor spierpijn
Weg met die stramme spieren én betere loopprestaties krijg je allemaal mee wanneer je regelmatig aan yoga doet. Niet slecht als je het ons vraagt.