Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
reden winterkilo's

Deze onverwachte reden zorgt voor extra winterkilo's

Iedereen weet wat winterkilo's zijn. De winter zit dan ook vol verleidingen: speculaas, kerststronk, worstenbroodjes en oliebollen... Heel moeilijk om aan te weerstaan allemaal. Bovendien is het als het buiten koud en guur is, net iets makkelijker om met dikke sokken aan te blijven bankhangen. Op zich is het niet gek dat je tijdens de donkere maanden een kilootje meer weegt. Er is nu ook wetenschappelijk bewijs voor.

Als sneeuw voor de zon?

Het onderzoek vond plaats in een regio waar men ervaring heeft met eindeloze, donkere winters: Canada. In de vlaktes van het hoge noorden valt 's winters maar weinig zonlicht te rapen. Volgens de wetenschappers is het positief wanneer de blauwe golflengten van de zon (het licht dat we met het blote oog kunnen waarnemen) door de huid dringen. Als zonlicht de vetcellen vlak onder de huid bereikt, wordt er minder vet opgeslagen. Ook al smelt je vet misschien niet als sneeuw voor de zon, toch krimpen de cellen die vlak onder de huid zitten. Draai je dit gegeven om, dan kun je stellen dat een overwegend donker en koud klimaat bijdraagt aan de zogeheten winterkilo’s.

Beperk de schade

reden winterkilo'sMoeten we nu met z'n allen naar de zonnebank? Liever niet. Alleen echt zonlicht helpt. Of iets vaker bewegen. En dan natuurlijk bij voorkeur buiten. Door de frisse lucht doe je niet alleen je weerstand een plezier, maar de beweging zet ook je metabolisme beter op gang. En natuurlijk ben je slim genoeg om te weten dat je winterkilo's niet alleen aan de donkere dagen kan toeschrijven. Blijf de juiste keuzes maken. Kies in plaats van een boterham met chocopasta voor een crackertje met wat jam van puur fruit (zonder toegevoegde suikers) en eventueel een stukje pure chocolade erbij. Of beperk de schade van een avondje uit met een zuiverende drank, bijvoorbeeld.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"