Doorgaan naar inhoud
Deze tips om te hardlopen halen jou uit de startblokken

Deze tips om te hardlopen halen jou uit de startblokken

Het is zover: je hebt eindelijk de motivatie gevonden om te gaan sporten. De winnaar van de moeilijke keuze is hardlopen geworden. Lopen, dat kan je wel, maar hoe begin je aan echt hardlopen? Dankzij deze tips om te hardlopen lukt het jou zonder problemen.

1. Loop op hardloopschoenen

Het aantal mensen dat begint te hardlopen zonder aangepast schoeisel te kopen, is verrassend groot. Veel mensen beginnen gewoon op normale sneakers, omdat ze die vaak als sportschoenen beschouwen. Dat is geen goed idee. Hardloopschoenen hebben een zool die uitgerust is met schokabsorptie, sneakers hebben die niet. Wanneer je loopt met gewone sneakers zijn het je knieën die de klap opvangen. Dat leidt tot blessures en problemen met je gewrichten.

2. Bouw het rustig op

Je hoeft niet meteen een hele marathon te lopen. Begin rustig en geef je lichaam de kans om even te wennen aan die nieuwe beweging. Je zal ongetwijfeld de dag na die eerste keer lopen spierpijn hebben, of het nu om een loopsessie van 10 of 30 minuten gaat. Ga niet onmiddellijk terug lopen als je nog spierpijn hebt, dat gaat je lichaam overbelasten. Op die manier kan je enthousiasme je meer kwaad dan goed doen.

3. Stel jezelf een doel

Voor je die eerste keer de deur uitgaat om een rondje te lopen, stel je jezelf best een doel op. Bijvoorbeeld dat je vanaf thuis zeker loopt tot dat bankje op de dijk. Op die manier motiveer je jezelf en weet je wanneer je mag stoppen. Een volgende keer is je doel dan weer wat verder dan dat bankje. Zo ga je door tot je conditie goed genoeg is om te lopen zolang je wil.

Lees ook: Doelen bereiken doe je op deze manier (zo lukt het je écht)

4. Doe een warming up een een cooling down

stevig doorwandelen Een fout die velen maken? Niet opwarmen voor of stretchen na het lopen. Rek de spieren van je benen, jog ter plaatse en doe een aantal lunges om de benen los te maken. Zo bereid je jouw lichaam voor op de beweging die je gaat doen. Wanneer je klaar bent, kan je best nog even wandelen en opnieuw stretchen. Zo voorkom je spierpijn en blessures.

5. Zoek een trainingsschema

Wanneer je start met een trainingsschema heb je een richtlijn en wat structuur om jezelf op te baseren. Een schema geeft je wat steun om je aan een bepaalde regelmaat te houden en het lopen te blijven volhouden. Ook voorzien de meeste schema's de nodige rustdagen. Zo weet je wanneer en hoelang je jouw spieren de tijd moet geven om te herstellen.

Lees ook: 4 makkelijk toepasbare tips voor meer motivatie

Dankzij deze tips om te hardlopen, geraak jij op de goede weg!

Vorig artikel Waarom perfectionisten vatbaarder zijn voor een burn-out
Volgend artikel Zo ontwikkel jij een positiever zelfbeeld