Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
verschillende soorten hoofdpijn

Deze verschillende soorten hoofdpijn moet je kunnen onderscheiden

Welke vorm van hoofdpijn je ook ervaart, het heeft een enorme invloed op je dagelijkse manier van functioneren. Afhankelijk van de soort hoofdpijn is dat functioneren zelfs geen optie meer. Het is belangrijk om de verschillende soorten hoofdpijn te kunnen onderscheiden, zodat je precies weet hoe je jouw hoofdpijn kan doen verdwijnen. Dit zijn de meest voorkomende vormen van hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

migraine Bij spanningshoofdpijn voel je letterlijk een drukkende of knellende spanning in je hoofd aan beide kanten én op het voorhoofd. De doffe pijn straalt soms uit tot de nek. Door die voortdurende druk word je eveneens gevoelig voor licht en geluid, wat allemaal veel ondraaglijker wordt. Deze vorm van hoofdpijn komt van alle verschillende soorten hoofdpijn het vaakst voor. De oorzaken van deze vorm van hoofdpijn kunnen zeer uiteenlopend zijn. Drink je bijvoorbeeld doorgaans redelijk veel koffie, maar probeer je nu te minderen, omdat je gezonder wil leven? Dan kan zelfs dat al spanningshoofdpijn teweegbrengen. Ook een extreem lawaaierige omgeving of emotionele en fysieke stress kunnen je hoofdpijn bezorgen. Net zoals bij andere vormen van hoofdpijn, vormen rust en voldoende ontspanning de sleutel om van deze hoofdpijn af te geraken.

Sinushoofdpijn

verschillende soorten hoofdpijn Er is sprake van sinushoofdpijn wanneer je hoofdpijn zich situeert in het midden van je gezicht. Dit gaat dan over de plaats rond de ogen, de jukbeenderen en het voorhoofd. In dit geval zijn je sinussen de boosdoener. Deze vorm van hoofdpijn komt voor wanneer je sinussen ontstoken zijn omwille van een verkoudheid. Je sinussen zijn bedekt met slijmvliezen die een bepaalde vloeistof afscheiden. Een eventuele verkoudheid veroorzaakt zwellingen van de sinussen die hierdoor verstopt geraken, met vochtophoping als resultaat. Die vochtophoping zorgt voor de druk in de sinussen, waardoor de hoofdpijn ontstaat. In het geval van sinushoofdpijn moet je de sinussen proberen genezen en dus focussen op de verkoudheid of de andere bacteriële infectie waardoor je last hebt van deze hoofdpijn. In dit geval gaat het meestal om een virale infectie, die grotendeels te genezen valt door voldoende rust.

Migraine

migraine Van alle verschillende soorten hoofdpijn die er zijn, verwarren heel wat mensen sinushoofdpijn soms met migraine en omgekeerd. Toch is migraine heel anders. De bonzende hoofdpijn geeft je zo'n hevige pijnklachten, waardoor je soms amper kan functioneren. De plaats van de pijn is meestal aan één kant van het hoofd. Deze hoofdpijn gaat gepaard met een extreme gevoeligheid voor allerlei prikkels zoals licht, geluid en geur. In de meeste gevallen maakt migraine je ook misselijk en kan je er zelfs door overgeven. De symptomen die je ervaart, verschillen per persoon. Migraine komt in aanvallen die 12 tot 72 uur lang duren. Meestal ervaar je al enkele symptomen, zoals de overgevoeligheid voor verschillende prikkels, en wordt de pijn vervolgens geleidelijk aan erger. Andere voortekenen zijn een plotse rusteloosheid zonder echte verklaring, extreme stemmingswisselingen en het heel koud hebben. Voor migraine bestaat er specifieke medicatie die je kan innemen wanneer je een aanval voelt opkomen. Daarnaast is het enige wat echt helpt complete rust en zo weinig mogelijk licht van buiten of van schermen. Alleen dan zal je jouw hoofd volledig tot rust kunnen laten komen en de aanval laten verdwijnen.

Clusterhoofdpijn

verschillende soorten hoofdpijn Clusterhoofdpijn gaat wat pijnklachten betreft nog net een stapje verder dan migraine. Je kan je dus wel voorstellen dat je hier liever niet mee te maken krijgt. Deze vorm kreeg zijn naam vanwege de cluster of periodes waarin de aanvallen voorkomen. Wie hier last van heeft, ervaart minstens een of twee keer per jaar enkele weken aanvallen van deze vorm van hoofdpijn. Het is dus eigenlijk een soort chronische vorm van hoofdpijn. Net zoals bij migraine gaat het over een bonzende hoofdpijn langs één kant van het hoofd, meestal rond de oogzone. Omdat de pijn zo hevig is, is het vaak moeilijk om rustig te blijven liggen zoals bij migraine. Dat maakt het heel moeilijk om voldoende tot rust te komen, waardoor de hoofdpijn langer blijft aanhouden. Enkele symptomen zijn voor de rest tranende en rode ogen, een verstopte neus, een hangend ooglid, overmatig zweten, misselijkheid en overgevoeligheid voor verschillende prikkels. Lees ook: 5 mogelijke oorzaken die je hoofdpijn kunnen verklaren Je merkt dus zelf ook waarom het belangrijk is om de verschillende soorten hoofdpijn van elkaar te kunnen onderscheiden. Iedere vorm vereist een totaal andere aanpak om de pijn te verminderen. In samenspraak met je huisarts kom je snel te weten wat je het best kan doen.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo