Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezonde lever

Deze voeding bezorgt je een gezonde lever

Eén van de belangrijkste organen in ons lichaam is de lever. Deze speelt een hoofdrol op vlak van gezondheid en staat centraal in het functioneren van veel belangrijke lichaamsprocessen. In totaal is hij verantwoordelijk voor meer dan 600 verschillende spijsverteringsprocessen zoals onder andere ons metabolisme. Je kan dus best een gezonde lever hebben. Dankzij deze voeding eet je jouw lever helemaal gezond.

Waarom is een gezonde lever zo belangrijk?

Ten eerste breekt de lever grotendeels afvalstoffen af die in ons lichaam terechtkomen. Dat betreft stoffen die niet in het lichaam thuishoren, zoals bijvoorbeeld alcohol en medicijnen. Die laatste categorie helpt wel even om je lichamelijk terug gezonder te voelen, maar verder heeft je lichaam absoluut geen boodschap aan de bestanddelen waaruit die medicijnen zijn opgebouwd. Verder regelt de lever heel wat spijsverteringsprocessen. Hier horen onder andere de verwerking van koolhydraten en en eiwitten bij, alsook de regulering van het metabolisme en de opslagmogelijkheid van vitaminen en ijzer. Zelf produceert de lever dan weer eiwitten voor cholesterol en rode bloedcellen. Door de galproductie die de lever, naast al die andere taken, op zich neemt, kunnen de darmen vlotter vetten opnemen en verwerken. De lever heeft dus eveneens een grote invloed op hoe gezond je bent en hoe snel je bijvoorbeeld afvalt. Wie de gezondheid van zijn lever een extra duwtje in de rug wil geven, kan dat door het eten van gezonde voeding.

Lees ook: Detox je lichaam met deze 4 groenten

1. Pompelmoes

Leverfibrose is een van de leveraandoeningen waar je eventueel mee te maken kan krijgen. Als je het van pompelmoes laat afhangen, dan heb je hier in ieder geval geen last van. Er is sprake van leverfibrose bij de ophoping van overmatig bindweefsel in littekenweefsel in de lever. Die ophoping ontstaat als een reactie op beschadigde levercellen. De pompelmoes voorkomt dat er beschadigde cellen ontstaan, door de lever via antioxidanten extra te beschermen. Lees ook: Is pompelmoes pittig voor je dieet?

2. Appels

rimpels bestrijden Die antioxidanten zijn ook in sterke mate aanwezig in een appel. Het fruit waarmee je altijd goed zit. Ook appels beschermen het lichaam tegen ontstekingen. Daarnaast vind je in een appel het bestanddeel pectine. Deze vezel helpt bij het verwijderen van gifstoffen. Verder heeft die vezel een cholesterolverlagend effect, wat op zijn beurt weer het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, terwijl de kans op beschadiging van levercellen ook al vermindert. Om de lever voldoende te ontgiften en onzuivere stoffen uit het lichaam weg te houden, is het belangrijk om voldoende fruit zoals een appel te eten.

Lees ook: Waarom je écht elke dag een appel moet eten

3. Groene thee

Groene thee draagt eveneens een steentje bij aan een gezonde lever. Geen verrassing, als je weet dat groene thee niet alleen een ideaal hulpmiddel bij het afvallen is, maar tegelijkertijd de hoeveelheid afvalstoffen in je lichaam vermindert. Daarnaast zal groene thee jouw lever beschermen tegen de schade van alcohol. De vele antioxidanten die je in het rustgevende drankje terugvindt, hebben verder dezelfde werking op je lichaam dan de pompelmoes of de appel. Geen fan van alleen maar groene thee? Dan kan je bijvoorbeeld het natuurlijke drankje SkinnyLove drinken. Hier proef je naast groene thee ook nog ingrediënten zoals gember en citrusvruchten. Zo kan je de smaak van groene thee neutraliseren en ondertussen wel genieten van de vele lichamelijke voordelen ervan.

Lees ook: Het matcha mirakel: thee als vetverbrander

4. Olijfolie

Het spreekt natuurlijk voor zich dat het hier niet gaat over het consumeren van liters olijfolie, maar wel over het gebruik van olijfolie om dingen te bakken en klaar te maken. Voornamelijk de extra vierge olijfolie bevat enorm veel ontstekingsremmende stoffen. Die stoffen voorkomen ontstekingen in de lever en helpen oxidatieve stress tegengaan. Dat laatste gebeurt wanneer vrije radicalen zichzelf door het immuunsysteem weten te worstelen en zo onze gezonde lichaamscellen aanvallen. Daardoor beschadigen de vrije radicalen lichaamscellen, wat resulteert in oxidatieve stress. Dit kan heel wat gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Je vindt deze boosdoeners bijvoorbeeld in alcohol of vervuilde lucht. Olijfolie biedt dus een extra bescherming.

Lees ook: Is kokosolie echt ongezonder dan olijfolie?

Dingen die je daarnaast vooral moet vermijden om een gezonde lever te hebben zijn alcohol, cafeïne, zwarte thee, frisdranken en zowat alle ongezonde voeding vol bewerkte suikers en extra zoetstoffen. Al komt dat vast niet als een verrassing.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"