Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
dikker tijdens menstruatie

Dikker tijdens de menstruatie: feit of fabel?

Heb je soms het gevoel dat je tijdens je menstruatie veel dikker bent dan anders? Dan ben je zeker niet alleen. Tijdens de tijd van de maand voelen veel vrouwen zich zwaarder tegenover andere dagen. Is dat dan ook echt zo of is dit maar een gedachte?

Het zit niet alleen in je hoofd: je kan echt bijkomen tijdens je menstruatie.

Schiet vooral niet in paniek bij het lezen van dit nieuwtje, want die kilo's die je extra bijkomt tijdens de menstruatie, gaan er gelukkig ook weer af. Inderdaad, kilo's, als in meervoud, je leest het goed. Sommige vrouwen komen namelijk zelfs 2,5 kilo of meer bij tijdens de menstruatie. Het is belangrijk om hierbij te weten dat die gewichtstoename te wijten is aan watergewicht. Je lichaam houdt veel meer vocht vast en dat is niet de enige verklaring.

Hormonen

vermoeidheid slecht voor dieet Tijdens de tijd van de maand piekt het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen, voornamelijk tijdens het laatste deel van de menstruatiecyclus, vlak voor je menstruatie zelf. Een hoog oestrogeengehalte zorgt ervoor dat je meer vocht vasthoudt. Dat verklaart ook meteen het opgeblazen gevoel waar je ongetwijfeld wel eens last van hebt tijdens de menstruatie. Eens de menstruatie echt begint, daalt het oestrogeengehalte gelukkig weer, maar dan is het progesterongehalte weer hoger. Dat is merkbaar aan gevoeligere borsten en extra watergewicht. Het ontstaat dus op een natuurlijke manier en verdwijnt gelukkig ook weer.

Meer honger

menstruatie Tijdens je maandstonden heeft je lichaam meer honger, omdat het ook meer energie verbruikt om de hormonen in balans te houden. Daardoor heb je onder andere meer zin in zoete en zoute dingen. Door de disbalans van je oestrogeen- en progesteronniveau daalt onder andere het serotoninegehalte. Je lichaam wil dit terug aanvullen en heeft daardoor meer zin in koolhydraatrijk eten zoals chips of chocolade. Die koolhydraten zijn uiteraard niet gezond en het komt dan ook niet als een verrassing dat snackbuien tijdens die week je wel eens wat extra gewicht kunnen opleveren. Probeer gezonde snacks of de Craving killer om dit tegen te gaan op een gezonde manier.

Lees ook: Dit verklaart die zin in chocolade tijdens de menstruatie

Eerste hulp bij een opgeblazen gevoel

bladgroenten gezond Ondanks dat je weet dat die gewichtstoename na je menstruatie weer verdwijnt, is het toch niet zo fijn. Wil je liever onmiddellijk je normale buik terug? Dan zijn er een paar kleine dingen die je kan proberen. De opname van extra vitamine B en magnesium kan bijvoorbeeld de symptomen van menstruatie verlichten, waaronder het vasthouden van vocht en een opgeblazen gevoel. Vitamine B vind je terug in groene groenten, sojaproducten en fruit. Magnesium haal je uit pure chocolade, peulvruchten, tempeh, zaden, vette vis en groene bladgroenten. Verder helpt voldoende water drinken ook.

Lees ook: 3 vruchten die helpen tegen een opgeblazen gevoel

Je beeldt je het dus niet in: je bent wel degelijk dikker tijdens de menstruatie.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"