Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
hoogsensitiviteit

Dit betekent hoogsensitiviteit voor de werking van je hersenen

Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor alle prikkels waar we iedere dag mee te maken krijgen en gaan daardoor sneller overprikkeld geraken of een teveel aan emoties ervaren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat hoogsensitiviteit een andere werking van de hersenen impliceert. Dit is het verschil tussen de hersenen van mensen die wel en niet hoogsensitief zijn.

Wat is hoogsensitiviteit?

De term klinkt voor veel mensen nog vaag en zweverig. Vergis je niet: hoogsensitiviteit is echt een ding en moet serieus genomen worden. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Of je de eigenschap hebt of niet wordt grotendeels bepaald door je genen en je omgeving. Vergeet ook niet dat hooggevoeligheid geen ziekte is, het is een karaktereigenschap. Bovendien kan je er minstens evenveel voordelen als nadelen uithalen, net zoals bij veel andere dingen. Hoogsensitieve personen ervaren alles een tikkeltje intenser dan andere personen. Neem het voorbeeld van een collega die nerveus zit te tokkelen op haar toetsenbord of een vriend die heel de tijd aan het klagen is: dat zijn emotionele prikkels en geluidsprikkels die een Hoog Sensitief Persoon (HSP'er) extra oppikt. Die negatieve emoties van die vriend komen bijvoorbeeld dubbel zo hard binnen, waardoor die ook de emoties van de HSP'er beïnvloeden. Mensen die hoogsensitief zijn, worden enorm hard beïnvloed door de emoties en het humeur van anderen.

Lees ook :Waarom hoogsensitiviteit positief kan zijn

Verschil in werking hersenen

hoogsensitiviteit Nu blijkt dus dat niet alleen de mate waarin mensen emoties ervaren, verschilt van persoon tot persoon. Ook de werking van de hersenen verschilt. Dat komt vast niet als een schokkend nieuwtje, maar is toch een belangrijke conclusie uit recent wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers toonden aan de participanten foto's waarop verschillende mensen met verschillende emoties te zien waren. Die participanten bestonden uit een groep hoogsensitieve personen en een groep mensen zonder die eigenschap. De conclusie uit dat onderzoek luidde dat de eerste groep een verhoogde hersenactiviteit vertoont in de gebieden die te maken hebben met aandachtigheid, actieplanning, bewustzijn en empathie wanneer het om een foto gaat met negatieve of verdrietige emoties.

Groter empathisch vermogen

hoogsensitiviteit Wat dit onderzoek niet wil zeggen, is dat mensen die niet hoogsensitief zijn geen empathie vertonen. Iemand die wel hoogsensitief is, vertoont gewoon gemiddeld meer empathie dan iemand die de eigenschap niet heeft. Het komt er voornamelijk op neer dat hoogsensitieve mensen meer bewustzijn en een korter reactievermogen hebben wanneer het emoties van anderen betreft. Dit effect treedt zowel op bij mensen die ze wel kennen als bij mensen die ze absoluut niet kennen. Dat resultaat verklaren ze door het feit dat hoogsensitieve personen meer activatie hebben in de hersengebieden die te maken hebben met perceptuele verwerking. Dit is eveneens het bewijs dat hoogsensitiviteit leidt tot een diepere ervaring en verwerking van zowel de eigen emoties als die van anderen.

Lees ook: 3 negatieve emoties waar je een positieve draai aan kan geven (en dat is gezond!)

Hoogsensitiviteit is een fenomeen waar we nog veel meer over te weten kunnen komen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"