Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
alcohol huid

Dit doet alcohol écht met je huid

Dat alcohol absoluut niet op nummer een staat wat gezonde voedingsmiddelen betreft, hoeven we je vast al niet meer te vertellen. Velen onder ons zijn er zich daarentegen niet voldoende van bewust van wat dat glaasje wijn of die pintjes nu eigenlijk met ons lichaam doen. En vooral: wat doet alcohol met onze huid? Dit moet je echt wel weten...

1. Vocht rond de ogen

Wie op regelmatige basis veel alcohol drinkt, zal na een tijd merken dat de ogen steeds meer gaan opzwellen. Hoe dit komt? Omdat alcohol de bloedvaten verwijdt. Hierdoor gaat het vocht in het lichaam zich in andere verhoudingen verdelen dan normaal. Het vocht gaat zich over het hele lichaam anders verdelen, maar de vochtophoping zal jammer genoeg vooral zichtbaar zijn in het gezicht. Voornamelijk zwellingen boven en onder de ogen komen vaak voor.

2. Droge huid

oplossing droge huid Alcohol droogt je hele lichaam uit. Dat weet je al te goed als je af en toe een glaasje te veel op hebt. Als je de volgende ochtend wakker wordt, snak je onmiddellijk naar een fris glas water. Dat komt omdat alcohol niet hydrateert op de juiste manier. Vooral je huid draagt hier de gevolgen van. Wie regelmatig drinkt, ziet zijn huid droger en droger worden. Water drinken is de boodschap!

3. Rimpels

Een gevolg van die uitdroging van je lichaam, is dat alles vroegtijdig verouderd. Ook je gezicht is daar het slachtoffer van. Mensen die veel drinken zien er na een tijdje veel ouder uit dan leeftijdsgenoten die dat glaasje links laten liggen. Wie uitgedroogd is, maakt minder collageen aan, waardoor de elasticiteit van de huid vermindert. Aangezien de schade van binnenuit begint, gaan anti-rimpelcrèmes hier jammer genoeg weinig soelaas bieden.

4. Doffe huid

natuurlijke huidverzorging Alsof rimpels nog niet erg genoeg zijn, gaat je huid er ook vaal en dof uitzien. Dat is een van de redenen waarom je er sneller ouder uitziet. Dat heeft te maken met te weinig hydratatie. Vaak is dit een resultaat van mensen die 's nachts laat thuiskomen en geen zin meer hebben om hun skincare routine te doen. Toch maar ontschminken de volgende keer...

5. Wallen en donkere kringen

Alcohol heeft ook een effect op onze nachtrust. Na het drinken van alcohol val je doorgaans snel in slaap, maar die slaap is van mindere kwaliteit. De kans is ook groot dat je een aantal keer wakker wordt tijdens je - waarschijnlijk te korte - nachtrust. Je lichaam krijgt hier niet de rust die het nodig heeft. Wie wakker wordt, heeft daarna soms moeite om terug in slaap te vallen, wat het tot een vicieuze cirkel maakt. Te weinig slaap levert jou donkere kringen en wallen op. Toch maar water de volgende keer?

Lees ook: Slecht geslapen? Dankzij deze trucjes tover je die wallen écht weg

Eén glaasje wijn op tijd en stond kan natuurlijk geen kwaad, maar drinken met mate is de boodschap. Nu we weten welk effect alcohol op onze huid heeft, is dat ongetwijfeld al minder moeilijk.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo