Droogshampoo is een redding voor veel vrouwen in tijdsnood. Een wasbeurt met shampoo af en toe vervangen door een spuitbeurt met droogshampoo, zou de hoofdhuid minder vet maken. Vaak wordt het ook gebruikt als stylingproduct, maar hoe gezond is het eigenlijk voor ons haar?
Wat is droogshampoo?
Droogshampoo redt heel wat drukke ochtenden of afspraken na het sporten wanneer je geen tijd meer hebt om je haar te wassen. Het is eigenlijk geen echte shampoo, maar een soort poeder. Dat poeder reinigt je haar niet, maar absorbeert de olie in je haar waardoor het minder vettig lijkt. Een beetje op de hoofdhuid sprayen, het laten intrekken en vervolgens goed doorkammen en voila: je hebt mooi haar dat nog een dagje mee kan zonder een wasbeurt.
1. Gebruik het niet te vaak
Het is een goede last-minute oplossing, maar gebruik het zeker niet elke dag. Wie te vaak droogshampoo spuit, zal doffer haar hebben. Het product stapelt zich op op de hoofdhuid, met verstopte poriën als resultaat. Dat kan leiden tot puistjes en cysten op de hoofdhuid. Dit komt omdat de shampoo niet alleen de oliën in je haar, maar ook de oliën in de hoofdhuid absorbeert. Dat kan leiden tot een droge hoofdhuid en onder andere roos of huidirritaties.
2. Haargroei
Een teveel aan droogshampoo kan de haargroei tegenhouden, omdat het naast het verstoppen van poriën ook de haarzakjes kan blokkeren. Hierdoor kan het zijn dat je minder haargroei hebt dan gewoonlijk. Schrik om kaal te worden, is dan weer wat overdreven. Oppassen is de boodschap!
3. Broeihaard voor bacteriën
Gebruik je dagelijks droogshampoo? Dan zullen er veel bacteriën verzamelen op jouw hoofdhuid. Ook vuil zal makkelijker op de hoofdhuid blijven zitten. Vergeet niet dat het een poeder is dat je aanbrengt, en geen wasbeurt waarbij je alle bacteriën wegspoelt... De conclusie is dus klaar en duidelijk: spray met mate. Haal die droogshampoo sporadisch uit de kast, maar kies toch voor het merendeel van de tijd voor een échte wasbeurt.