Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
sport vetverbrander

Dit doet een juiste ademhaling tijdens het sporten voor je conditie

Wanneer je een rondje loopt, ergens naartoe fietst of intensief baantjes trekt in het zwembad ligt je focus meestal op het zo goed mogelijk doen van je work-out. Als je jouw conditie wil verbeteren, is gezonde voeding en voldoende lichamelijke rust tussen de sportmomenten door alvast een begin. Een juiste ademhaling tijdens het sporten is daarnaast eveneens belangrijk, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Een flinke sportprestatie begint nochtans bij een juiste ademhaling.

Beperking

juiste ademhaling tijdens het sporten Wie sport, traint bijna altijd met een doel: een betere conditie, sterker worden of misschien toch wat kilootjes verliezen. Door te focussen op dat doel, lijkt de ademhaling tijdens het sportmoment soms wat op de achtergrond te verdwijnen. Verrassend, aangezien deze eigenlijk de basis vormt om een goede sportprestatie neer te zetten. Wanneer je tijdens je sportmoment fout ademhaalt, ben je sneller buiten adem en gaat de work-out sneller aanvoelen alsof het teveel is voor je lichaam. Je beperkt door een foute ademhaling je eigen lichamelijke capaciteit, terwijl je misschien veel meer in petto hebt. Lees ook: Starten met sporten in 3 simpele stappen

Zuurstof nodig

neusademhaling Je ademhaling tijdens het sporten is automatisch dieper en zwaarder dan wanneer je jezelf normaal aan het voortbewegen bent. Dat komt omdat je lichaam meer zuurstof nodig heeft tijdens dat sportmoment. Vanzelfsprekend geldt dan ook dat hoe harder je traint, hoe meer zuurstof je lichaam nodig heeft. Een juiste ademhaling is dan essentieel, aangezien fout ademhalen je energie naar de foute zaken laat gaan. Hoe je ademhaalt, heeft veel invloed op de kwaliteit of duur van je training. Door te focussen op een juiste ademhaling voor, tijdens en na het sportmoment, kan je jouw conditie verbeteren en zorg je voor een sneller herstel na het sportmoment. Een vlotter herstel beïnvloedt eveneens je prestatie de volgende keer. Lees ook: Dit is waarom sporten voor een gezond brein zorgt

Wat is de juiste ademhaling tijdens het sporten?

yoga Ademen gaat vanzelf, maar tijdens een sportmoment is het plots veel moeilijker om die ademhaling onder controle te houden. Iets wat anders zo vanzelfsprekend is, vereist in die situatie wel degelijk meer controle door de lichamelijke inspanning die je ondertussen aan het doen bent. Zeker beginnende sporters hebben hier regelmatig moeite mee. Eerst en vooral mag de ademhaling nooit te snel zijn. Zo ga je sneller buiten adem zijn. In toestand van rust is een neusademhaling altijd het beste, omdat je daardoor de lucht beter filtert en je zo voorkomt dat je een te grote hap van de lucht neemt. Wanneer je loopt, is het dan weer wel handig om je mond voor in- en uitademing te gebruiken, omdat je dan meer zuurstof nodig hebt. Via je mond 'hap' je vlotter naar adem. Probeer de hele tijd tijdens het lopen op je ademhaling te letten. De steken die beginnende lopers bijvoorbeeld vaak voelen? Die zijn grotendeels te wijten aan een foute ademhaling en dus makkelijk te voorkomen. Lees ook: Is neusademhaling beter dan mondademhaling?

Goed ademhalen doe je zo

  1. Oefen de ademhaling. Gelukkig gaat ademen meestal gewoon vanzelf. Veel beginnende sporters hebben daarentegen automatisch een te snelle ademhaling, omdat ze die vorm van lichamelijke inspanning niet gewoon zijn. Probeer daarom die ademhaling al eens te oefenen voor de training. Zo wordt het makkelijker tijdens het eigenlijke sportmoment.
  2. Adem langer uit tijdens je sportmoment. Wanneer je vooral lang inademt, maar kort uitademt, ga je sneller buiten adem geraken en kan je zelfs duizelig worden. Of je nu het best uitademt langs je neus of mond, hangt af van sport tot sport. Test uit bij welke soort ademhaling je lichaam het meest tot rust komt en welke ademhaling het meest effectief is voor je sportprestaties.
  3. Warm op via ademhalingsoefeningen. Het is niet alleen noodzakelijk om je spieren voldoende op te warmen voor het sportmoment, zodat je minder spierpijn hebt achteraf. Ook je ademhaling kan je al 'opwarmen', zodat je lichaam weet dat het de komende tijd in die ademhalingsmodus moet blijven zitten. Houd net zoals het stretchen na je work-out ook een ademhalingsmoment na je sportmoment, zodat je lichaam weer helemaal tot rust kan komen.
Lees ook: Een bewuste ademhaling heeft dit effect op jouw lichaam Een juiste ademhaling tijdens het sporten kan je conditie serieus de hoogte induwen. Alleen dat al is een reden om hierop te letten, toch?
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"