Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
levensverwachting

Dit doet eenzaamheid voor je levensverwachting

De mens is een sociaal dier dat graag omringd wordt door anderen. Dat geldt voor iedereen op alle leeftijden. We staan graag in contact met onze naasten en dierbaren en voelen ons geliefd als anderen aan ons denken. Hoe eenzaam iemand zich voelt, heeft effectief een invloed op onze levensverwachting.

Maak tijd voor een bezoekje

dankbaar Wat regelmatiger een bezoekje brengen aan je grootmoeder of je eigen moeder verlengt wel degelijk hun leeftijd. Dat blijkt uit een recent onderzoek, waarin wetenschappers ontdekten dat eenzaamheid een grote factor is wat levensverwachting betreft. De nood die we als mens hebben aan tijd spenderen met geliefden die ons kennen en ons waarderen, neemt alleen maar toe naarmate we ouder worden. Die nood gaat nooit weg. Ons hele leven lang bouwen we relaties op om op onze oude dag niet alleen achter te blijven. Die relaties zijn alles wat er op het einde nog overblijft en cruciaal om iemand gemotiveerd te houden.

Lees ook: Waarom we dankbaar moeten zijn voor onze mama’s

Een sterke band

Hoe ouder we worden, hoe meer we onze relaties met anderen waarderen. Of het nu gaat over familieleden of vrienden, wie ouder wordt apprecieert steeds meer de mensen in hun omgeving. Een oma en opa zullen dus met alle plezier veel tijd spenderen met hun kleinkinderen en kinderen. Zo voelen ze zich nuttig en hebben ze het gevoel dat ze uit elk moment het meeste halen. Veel mensen in bejaardentehuizen of homes zijn omringd door vele andere leeftijdsgenoten. Ook dat is een positieve stimulans voor de levensverwachting, omdat ze hun sociale netwerk op die manier nog steeds grondig uitbreiden en onderhouden. Gezelschap, conversaties, knuffels, eens goed lachen en veel verhalen kunnen vertellen zijn de geheime ingrediënten om mooi oud te kunnen worden. Wie dat nog eens combineert met een gezonde levensstijl is zeker van een mooie en gezonde oude dag. Tijd voor wat quality time dus!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"