Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zomeruur

Dit doet het zomeruur met je lichaam en je geest

Afgelopen weekend was het weer zover: de zomertijd ging in. Dat betekent jammer genoeg een uurtje minder slaap, omdat onze klok een uur vooruit wordt gedraaid. Een uur minder in onze dag, maar vooral: een uurtje minder slaap. Wat doet de zomertijd eigenlijk met ons lichaam?

1. Verandering in routine

zomeruur Wanneer we overschakelen naar het zomeruur verliezen we een uurtje slaap, maar winnen we een uur extra daglicht in de plaats. Dat betekent dat het in de ochtend weer langer donker is en dat we in de avond een uur langer licht hebben. Het zomergevoel kruipt er dus meer en meer in. Toch beïnvloedt deze verandering onze dagelijkse routine en vanzelfsprekend ook ons slaapritme. Het kost mensen een paar dagen tot zelfs enkele weken de tijd om te wennen aan het nieuwe ritme. Avondmensen zouden meer moeite hebben met de verandering naar het zomeruur, omdat zij gewoonlijk later gaan slapen en daardoor meer slaap missen dan de ochtendmensen. Zeker voor wie een slaaptekort heeft, is dit een grote aanpassing.

2. Minder slaap

Wanneer we overschakelen op winteruur loopt ons intern ritme ongeveer gelijk met wanneer het donker en licht is buiten. Tijdens de zomertijd is dat niet het geval, waardoor ons intern ritme of onze biologische klok zich niet automatisch aanpast. Dit zorgt voor een verminderde kwaliteit van slaap tijdens de zomermaanden in het algemeen, omdat het de productie van melatonine verstoort. Dat is een belangrijk slaaphormoon verantwoordelijk voor de kwaliteit van de slaap.

Lees ook: Waarom we soms met een schok in slaap vallen

3. Beter humeur

Het hoeft niet allemaal negatief te zijn. Toegegeven, de ene persoon zal het wat moeilijker hebben door dat ene uurtje slaap minder dan de andere, maar in het algemeen zouden we na het verzetten naar de zomerklok beter gezind zijn. Door dat uurtje langer licht zijn we langer blootgesteld aan daglicht, wat een gunstig effect heeft op ons humeur en op ons sociaal leven. We zijn minder moe, omdat het langer licht blijft. Daardoor hebben we meer zin om ’s avonds uit onze zetel te komen, wat ons sociaal leven bevordert.

Lees ook: Waarom lachen goed is voor jouw gezondheid

Gelukkig heeft het zomeruur geen al te erge gevolgen voor ons lichaam, toch kan ons slaapritme serieus in de war gebracht worden. Slaap dus zeker voldoende de dagen erna!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo