Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
optimisme

Dit effect heeft optimisme op je gezondheid

Je bent wat je eet zeggen ze wel eens, maar blijkbaar ben je ook wat je denkt. Als jij het leven het grootste deel van de tijd rooskleurig bekijkt en je glas altijd halfvol is, dan hebben we goed nieuws voor jou. Er blijkt namelijk een verband te zijn tussen optimisme en gezondheid. Jezelf gezond denken? Het kan!

Laat de zon in je hart

Het loont om het leven van de zonnige kant te bekijken. Wie een optimistische persoonlijkheid heeft, gaat doorgaans gelukkiger door het leven. Toch zijn optimisten niet alleen gelukkiger, ze blijken ook gezonder te zijn én langer te leven. Wie optimistisch door het leven gaat, ziet eerder de positieve kant van de dingen in. Dat betekent dat optimisten zich minder druk maken over allerlei onbelangrijke zaken, wat het stressgehalte aanzienlijk verlaagt. Het komt vast niet als een verrassing dat pessimisten of mensen die alles langs de negatieve kant bekijken, zich vaak héél hard opwinden over kleine details, met als resultaat onder andere een hogere bloeddruk. Een te hoge bloeddruk leidt op zijn beurt dan weer tot meer risico op hart- en vaatziekten. Wie zich meer opwindt, brengt dus zijn gezondheid in gevaar.

Lees ook: Wat je zéker moet weten over een hoge bloeddruk

Gezondere levensstijl

Uit wetenschappelijk onderzoek kwam bovendien eveneens naar voor dat wie positiever is er ook een gezondere levensstijl op nahoudt. De mentale en fysieke gezondheid van een groep pessimisten en een groep optimisten werden met elkaar vergeleken en daaruit bleek dat optimisten minder vaak roken, een actievere levensstijl leiden, een gezondere bloedsuikerspiegel, een gezondere cholesterol en een betere hartgezondheid hebben. Bovendien zat de groep optimisten opmerkelijk beter in hun vel en scoorden zij in het algemeen hoger op de geluksschaal dan pessimisten. Positief denken en optimisme zijn dus de sleutel tot een gezond en gelukkig leven!

Lees ook: Hoe positief denken je helpt bij mindfulness

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"