Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
schoonmaken

Dit effect heeft schoonmaken op ons gemoed

Het is lente en dus de uitgelezen periode om aan de lenteschoonmaak te beginnen. Deze schoonmaak zorgt voor een frisse en propere start voor de zomer eraan komt. Ideaal om de laatste restjes van de winter weg te vegen en de zomergeuren in huis te verspreiden. Voor veel mensen is schoonmaken een vervelend klusje. Toch heeft dit vervelende klusje een positief effect op ons gemoed.

Weg met die angsten!

schoonmaken Het schoonmaken en opruimen van je huis doet wonderen voor je mentale gezondheid. Wetenschappers ontdekten namelijk een verband tussen schoonmaken en een verminderd gevoel van angst, paniek en stress. De deelnemers van het onderzoek moesten aandachtig afwassen en zich volledig focussen op deze activiteit. Als verrassende conclusie kwam uit de bus dat de participanten achteraf minder zenuwachtig en minder gestresseerd waren. Bovendien voelden ze zich ook beter in hun vel, want hey ze hadden dit vervelende klusje geklaard!

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens een paniekaanval (en wat doe je ertegen)?

Terugnemen van de controle

lenteschoonmaak in huis Uit verder onderzoek blijkt dat dit effect zich niet alleen voordoet bij afwassen. Wie doorgaans vaak angstig en gestresseerd is, kan rust vinden in schoonmaken en opruimen in het algemeen. Wanneer iemand een paniekaanval heeft, is die persoon de controle over alles even kwijt. Het kuisen is een ideale manier om die controle terug te grijpen. Opruimen en schoonmaken is een taak die veel aandacht voor detail vereist en waarop gefocust kan worden. Het is dus de perfecte manier om je gedachten te verzetten.

Rommel beïnvloedt jouw humeur

lenteschoonmaak in huis Niet alleen de lenteschoonmaak, maar schoonmaken in het algemeen maakt ons gelukkiger. Wanneer we een rommelig huis hebben, gaat dit onbewust ons humeur beïnvloeden. Zelfs het humeur van mensen die doorgaans goed kunnen omgaan met chaos. Waarom? Omdat rommel en chaos geassocieerd worden met negatieve emoties zoals onrust. Een proper en fris huis heeft daarentegen een link met positieve emoties zoals geluk, kalmte en rust. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Wie een opgeruimd huis heeft, vertoont namelijk een lagere productie van het stresshormoon cortisol.

Lees ook: Hoe opruimen zorgt voor rust in je hoofd (en hoe je eraan begint)

Dat schoonmaken lijkt ons plots toch niet meer zo erg!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"