Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
effect zout lichaam

Dit effect heeft te veel zout eten op je lichaam

Het is verleidelijk om aan je gerechten extra zout toe te voegen om het wat op smaak te brengen. Toch kan je hier beter mee oppassen, want zout is minder goed voor je lichaam dan je denkt... Dit effect heeft te veel zout eten op je lichaam.

Wat doet zout met je lichaam?

Zout speelt een belangrijke rol voor je lichaam, maar je kan er ook een teveel van binnenkrijgen. Het is belangrijk voor de zenuwprikkelgeleiding. Dat zijn de signalen die het brein uitstuurt naar je lichaam om bijvoorbeeld een arm op te tillen. Daarnaast is zout belangrijk voor de samentrekking van de spieren en essentieel bij de vochtbalans en de regeling van de bloeddruk. effect zout lichaam Het zout dat in je lichaam terechtkomt, wordt door de nieren gefilterd en komt zo in het bloed terecht. Bij meer zout dan je lichaam nodig heeft, krijg je een hoger bloedzoutgehalte waardoor de vochtbalans uit evenwicht is. Daardoor krijg je automatisch meer dorst. Door meer te drinken, herstel je die balans.

Hoeveel zout mag je innemen?

effect zout lichaam Een volwassen persoon mag niet meer dan 6 gram zout per dag innemen. Dat is vergelijkbaar met een theelepel zout. Dat is dus minder dan je zou verwachten. De makkelijkste manier om je zoutgebruik te verminderen, is door andere natuurlijke smaakmakers te gebruiken voor je eten. Ook het eten van onbewerkt voedsel is een goed idee. Het grootste deel van onze zoutinname komt namelijk vanuit bewerkt voedsel. Let op deze signalen als je wil weten of je een teveel aan zout hebt in je lichaam.

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om eten meer smaak te geven

1. Vocht vasthouden

Zien je vingers of je enkels er iets meer opgezwollen uit dan normaal? Dan is de kans groot dat dit komt omdat je lichaam te veel vocht vasthoudt. Dat is een gevolg van heel zout eten. Het probleem is makkelijk te verhelpen door meer water te drinken om de vochtbalans op peil te houden.

2. Vaak naar het toilet

effect zout lichaam Wanneer je opmerkelijk vaker naar het toilet moet dan normaal kan één van de oorzaken hiervan zijn dat je een teveel aan zout binnenkrijgt. Daardoor proberen de nieren druk het overschot aan zout te verwerken. Als je urine donkerder is dan gewoonlijk, is dat ook een teken dat het aan de zoutinname ligt.

3. Spierkrampen

Heb je meer last van spierkrampen dan je gewoon bent? Dat kan te maken hebben met de balans tussen kalium en zout. Zout zorgt ervoor dat je spieren zich kunnen aanspannen, waar kalium ervoor zorgt dat je spieren ontspannen. Als deze balans verstoord is, gaan je spieren moeilijker ontspannen, met krampen als gevolg.

Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo

4. Verhoogde bloeddruk

De indicator van een teveel aan zout bij uitstek is een hoge bloeddruk. Wanneer je merkt dat je bloeddruk opmerkelijk verhoogd is, kan je best minderen of stoppen met zout eten. Een te hoge bloeddruk leidt uiteindelijk tot zaken zoals hart- en vaatziekten, beroertes en permanente beschadiging van je nieren.

Lees ook: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van artisjok Herken je een van deze klachten en denk je dat ze het gevolg zijn van te veel zout te eten? Zorg er dan voor dat je iets meer water drinkt, waardoor je vochtbalans hersteld wordt. Zo vermijd je dit negatieve effect van zout op je lichaam.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo