Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vezels langer leven

Bewezen: wie dit vaker eet, leeft jaren langer

Nog meer goed nieuws over het eten van vezels: het kan zorgen voor een langer leven. Dat vezels een bijzondere meerwaarde hebben voor je gezondheid, staat op onze blog uitvoerig beschreven.

Vezels vormen de basis van onze slanke drank en we dragen dit onmisbare voedingselement dan ook hoog in het vaandel. In dit artikel én in dit overzichtje kom je alles te weten over hoe je meer vezels kan eten (of drinken). Een recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie concludeert nog meer goed nieuws. Door vaker vezels te eten kan je langer leven. Dat komt onder meer doordat je een lager risico loopt op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs kanker. Het onderzoek bevestigt wat gezondheidsspecialisten al jaren vermoedden:

  • Mensen die vaker vezels eten genieten van een gezonder gewicht, lagere cholesterol en een betere bloeddruk.
  • Om langer te leven, is een vezelinname 25 en 29 gram per dag het minimum. Een nog hogere inname (30 tot 40 gram) levert meer gezondheidsvoordelen op.
Vezels kunnen dus jaren aan je leven toevoegen, zoveel is duidelijk. Daarom willen we graag nog eens een boompje opzetten over het belang van onbewerkt voedsel. Voedingsvezels komen vooral uit de celwand van planten. Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit en volkoren granen en bruine rijst. Bij het malen van graankorrels tot bloem of het pellen van rijst, wordt een groot deel van de vezels verwijderd. Daarom zijn volkoren graanproducten rijker aan vezels dan andere soorten bewerkte granen. Conclusie: hoe meer vezels, hoe beter? Als je wil afslanken wel, want bepaalde vezels (uit de cactusvijg bijvoorbeeld) werken als echte vetbinders. Wie op gewicht is, heeft ook baat bij meer vezels, maar wees voorzichtig als je gewend bent om alleen kant-en-klare voeding te eten. Bouw je inname van vezels altijd geleidelijk op.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"