Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Dit gebeurt er met je lichaam en geest tijdens intermittent fasting

Dit gebeurt er met je lichaam en geest tijdens intermittent fasting

Intermittent fasting is momenteel een van de meest populaire soorten dieetplannen. Het is vrij eenvoudig: het enige dat je hoeft te doen is op bepaalde momenten vasten en op andere momenten terug eten. Maar wat gebeurt er juist met je lichaam wanneer je intermittent fasting doet?

De meeste mensen doen het 16:8 dieet, waarbij je 16 uur vast en dan binnen een periode van 8 uur eet. Er is ook het 5:2 dieet, waarbij je twee dagen per week drastisch minder calorieën eet, en er zijn 24-uurs vasten, waarbij je één dag per maand niets eet. Ongeacht de methode kan het sterk beperken van het tijdstip waarop je eet je lichaam in de war brengen en een handvol vreemde bijwerkingen veroorzaken. Intermittent fasting is misschien niet voor iedereen geschikt. (Mensen met een geschiedenis met een eetstoornis, bijvoorbeeld, moeten het zeker vermijden). Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten voordat je je stort op een nieuwe eetgewoonte. 

Lees ook: Gewicht verliezen met intermittent fasting: kan dat?

Dit gebeurt er met je lichaam en geest tijdens intermittent fasting

Je kunt gewicht verliezen

intermittent fastingVeel gezondheidsexperts, zeggen dat intermittent fasting eigenlijk niet zo goed is voor gewichtsverlies. Dat komt omdat je niet per se minder eet of minder calorieën binnenkrijgt. Er zijn gewoon langere perioden in je dag waarin je helemaal niet eet. Dat gezegd hebbende, veel mensen vallen wel af omdat ze minder calorieën binnenkrijgen tijdens die beperkte eetmomenten. Als je maar acht uur per dag eet, is het ook minder waarschijnlijk dat je een grote maaltijd eet vlak voor het slapengaan. Ons metabolisme gaat omlaag als we slapen en we verbranden minder calorieën. s Nachts eten is in verband gebracht met zowel obesitas als diabetes. Intermittent fasting weerhoudt je er dus misschien van om slechte dingen te doen, namelijk een veel te eten voordat je naar bed gaat, maar garantie hiervoor heb je niet.

Je kunt super veel honger (en cravings) krijgen

intermittent fastingVeel mensen die vasten krijgen hongergevoelens, vooral als ze met intermittent fasting starten. Dat komt omdat ons lichaam gewend is glucose - een suiker die afkomstig is van het voedsel dat we eten - te gebruiken als brandstof gedurende de dag. Wanneer het wordt beroofd van voedsel, zal het lichaam signalen sturen die zeggen: "Hallo, vergeet je hier niet iets?"
Als je lichaam eenmaal aan het vasten is, zal het opgeslagen lichaamsvet gaan verbranden voor energie in plaats van glucose. Naarmate je langer vast, zal je lichaam steeds efficiënter worden in het verbranden van vet als energiebron.
Kortom, de hongergevoelens zullen verdwijnen en je eetlust zal afvlakken. 
Maar in de tussentijd kan dat hongergevoel sommige mensen ertoe aanzetten zich te overeten. De natuurlijke neiging is dat als je niet hebt ontbeten, je denkt: 'Omdat ik niet heb ontbeten, ga ik meer eten voor de lunch.' Met andere woorden: het vergt uithoudingsvermogen en karakter om niet te gaan eten waardoor het lastig kan zijn om het vol te houden. 
Als de hongeraanvallen zo erg zijn dat ze je dagelijkse leven verstoren, ga dan iets eten. Jezelf uithongeren is nooit een goed idee. 

Je energiepeil en stemmingen zullen schommelen

Onderzoek heeft aangetoond dat vasten sommige mensen vermoeid, duizelig, prikkelbaar en depressief kan maken. In het begin kan je energieniveau laag zijn omdat je niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Naarmate je lichaam gewend raakt aan vasten, zal je energie weer toenemen. Je lichaam wordt dan efficiënter in het gebruik van energie en dit verbetert de stemming, het mentale vermogen en de prestaties op lange termijn. 

 Je darmflora kan verbeteren

Veel mensen die aan intermittent fasting doen, merken dat hun darmen gezonder worden. Vasten geeft je darmen de kans om uit te rusten en te resetten, omdat je spijsverteringsstelsel niet te maken krijgt met ongemakkelijke effecten van eten, zoals winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel.

De gezondheid van je hart kan verbeteren

Intermittent fasting kan helpen je bloeddruk, cholesterol en triglyceriden te verlagen - het type vet in ons bloed dat in verband wordt gebracht met hartaandoeningen. Dat wil zeggen, als je gewicht verliest tijdens het proces.

Let op de risico's

Voordat je begint met een intermittent fasting programma, raden gezondheidsexperts aan een diëtist of arts te raadplegen. Er is een belangrijk verschil tussen vasten en uithongeren, en als je dat negeert, kun je je organen en immuunsysteem kapot maken.

Lees ook: pas op voor deze risico's van intermittent fasting

Gegarandeerd afslanken zonder vasten?

Liever gegarandeerd, gezond en blijvend afslanken zonder dieet? SkinnyLove is een afslankkuur¹  met 3 gegarandeerde werkingen:

  • Dubbele vetverbrander (2)
  • Minder honger (3)
  • 3-voudig effect dat je zin in zoet vermindert (3) 

 

Lees ook: SkinnyLove doet nog veel meer voor je dan enkel afslanken

 

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"