Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
cafeïne

Dit gebeurt er wanneer je stopt met cafeïne te drinken

Ah, cafeïne. Het ideale hulpmiddel om na een slechte nachtrust die energieboost te krijgen die je nodig hebt om een drukke dag te overleven. Daarna weer een dipje? Een nieuwe tas koffie dan maar. Echt gezond klinkt het niet op die manier. Je kan verslaafd geraken aan het effect van koffie, net zoals je verslaafd kan geraken aan eten vol toegevoegde suikers. Is het voor jou tijd om af te kicken? Dan is het goed om te weten wat er met je lichaam en je gezondheid gebeurt wanneer je stopt met cafeïne te drinken.

Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken in de soort drankjes waaruit je cafeïne haalt. Het spreekt voor zich dat plantaardige drankjes zoals SkinnyLove vol vitaminevezels en mineralen waarbij je de cafeïne uit matchapoeder en groene koffiebonen haalt veel gezonder zijn voor je lichaam dan wanneer je die cafeïne uit energiedrankjes of koffie haalt. Het is dus beter om te kiezen voor plantaardige drankjes, zodat je de gezondste effecten uit cafeïne haalt.

1. Slecht humeur

cafeïne Net zoals elke andere 'verslaving' zal ook afkicken van de cafeïne even een slecht humeur met zich meebrengen. Als je anders niet te genieten bent tot je die eerste tas koffie binnen hebt, zal je nu gedurende een langere tijd niet te genieten zijn. De lichamelijke afhankelijkheid die cafeïne veroorzaakt, heeft wel degelijk gevolgen. Je lichaam verwacht die cafeïne en zal dus anders reageren wanneer het die niet krijgt. Verwacht je aan symptomen zoals prikkelbaarheid en rusteloosheid. Volhouden is de boodschap, want na verloop van tijd verdwijnt dit gelukkig weer en zal je merken dat je vanzelf wakkerder wordt en dat simpelweg gezond eten ook een energieboost oplevert.

2. Betere slaap

slaaphouding Drankjes met cafeïne drinken tot zes uur voor het slapengaan verstoren de nachtrust. Het effect hiervan? Je komt terecht in een vicieuze cirkel. Je lichaam ging slapen vol cafeïne en zal hier opnieuw naar snakken wanneer je wakker wordt. Mensen die het helemaal niet drinken, slapen dieper en beter. Op lange termijn zal je meer energie halen uit je betere nachtrust, dan uit dat ene shotje espresso dat je vanaf nu laat staan.

Lees ook: Daarom is slaaptekort even gevaarlijk als te veel alcohol drinken

3. Rustiger gevoel

anti-stressmiddel Dat het een opwekkend middel is, komt niet als een verrassing. Het is een psychoactieve stof met een stimulerende werking die jouw zenuwstelstel een enorme boost geeft. De productie van cortisol, het stresshormoon, gaat de hoogte in en er komt veel adrenaline vrij waardoor je bloeddruk verhoogt. Daardoor heb je een opgejaagd gevoel in je lichaam. Akkoord, het geeft je een drive om door te zetten en dingen te ondernemen, maar het kan ook voor extra stress zorgen. Geen cafeïne zal je rustiger doen voelen.

4. Blije buik

buikvet Als je darmklachten hebt, is wegblijven van cafeïne uit koffie een goed idee. Het doet je spijsverteringsstelsel vlotter functioneren, maar ook de verwerking van de darmen verloopt daardoor iets té vlot, met een laxerend effect als gevolg. Cafeïne uit koffie bannen zal er dus voor zorgen dat je weer een natuurlijke darmtransit krijgt, die normaal functioneert.

Lees ook: Dit is het ideale natuurlijke alternatief voor koffie

Nog één gouden tip om mee af te sluiten: als je zo gewend bent aan koffie, kan je beter rustig afbouwen in plaats van plots helemaal geen cafeïne meer te consumeren. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan een leven zonder cafeïne.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo