Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
beste brain foods

Dít heeft je brein nodig: de 5 beste brain foods

Of je nu een deadline moet halen, cijfers wil behalen of gewoon wat meer focus kan gebruiken: brain foods zijn een geweldige toevoeging op je bord. Probeer dit krachtvoer voor je brein vandaag nog uit:

1. Spinazie

Soms zit je de hele middag weg te dromen. Dat is het signaal dat je hersenen snacken naar meer power food. Eén van de beste schotels die je kan klaarmaken om beter te focussen is spinazie in combinatie met een vette vis: zalm of tonijn. Spinazie zit vol met antioxidanten en vitamine B, die je helpen met focussen en die de hersenen beschermen. Daarbij bevatten groene bladgroenten foliumzuur, dat ook de mentale helderheid bevordert. Vette vis bevat een goede dosis Omega-vetten die de hersenen helpen voeden.

2. Pure chocolade

Een blokje pure chocolade voor een vergadering? Twee voor een examen of een schaaktoernooi? Puik idee! In donkere chocolade zit een onschatbare combo van magnesium (dat ontstresst en zuurstof geeft aan je hersenen) en een vleugje cafeïne voor een topconcentratie. Hou het wel bij enkele blokjes per dag, als je lijn je lief is. En neem nooit genoegen met chocolade waar niet minstens 90 % pure cacao in zit.

3. Matcha

Eén kopje matcha staat gelijk aan 10 kopjes groene thee. Dit ultrageconcentreerde poeder heeft een positief effect op je denkproces. Matcha bevat L-theanine, een stof die voor een instant 'feel good'-effect zorgt. In Japan drinkt men een kopje matcha voor het mediteren, omdat de L-theanine het bewustzijn verhoogt.

 

beste brain foods

4. Salie

De naam van dit kruid heeft een Latijnse oorsprong: 'salvere', wat zoveel betekent als 'redder in nood'. In saliewortel zit een substantie die erg lijkt op stoffen die in het medicijn tegen Alzheimer worden gebruikt. Salie staat bekend als een winterkruid omdat het, net als tijm, de luchtwegen openzet. Na het drinken van gemberthee met deze kruiden voel je je opgekikkerd en alert.

5. Blauwe bessen

Eet je graag fruit als tussendoortje, maar liefst vruchtjes die niet te zoet zijn? Eet dan wat vaker een kommetje blauwe bessen. Ze barsten van de antioxidanten. Deze stofjes vormen een schild tegen vrije radicalen en helpen de doorstroming van zuurstof naar de hersenen te bevorderen. Blauwe bessen zitten bovendien boordevol vitamine C, dat helpt bij de concentratie. Je brein mag dan wel een klein deel van je lichaam zijn, het is minstens even belangrijk als je hart. Wist je trouwens dat je brein maar liefst 20% van de energie consumeert die jij via voeding binnenkrijgt? P.S.: Dit lijstje is niet exhaustief. Er zijn nog heel wat andere voedingsmiddelen die je brein kunnen ondersteunen. Zo zijn ook pompoenzaadjes en zonnebloempitten, onder andere door hun Omega-vetten, goed voor de hersenen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"