Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
koolrabi

Wat is de gezondheidskracht van de koolrabi?

De koolrabi is het iets onbekendere neefje van de broccoli en de bloemkool. Dat hij minder gekend is, betekent zeker niet dat hij minder lekker is. Bovendien is de koolrabi een echte lentegroente, wat het tot de ideale groente maakt om nu uit te proberen. Wij verzamelden alles wat je moet weten over de gezondheidskracht van de kool.

Wie is de koolrabi?

De koolrabi is afkomstig uit het noorden van Europa en is één van de vele varianten van kool. Wat zo speciaal is aan deze vorm? Hij groeit niet onder, maar boven de grond. Het is dus niet de wortel van een plant. Je vindt hem in drie kleuren: paars, wit of groen. Aangezien het familie van de broccoli is, kan je de smaak hier logischerwijze mee vergelijken. De koolrabi smaakt iets zachter en zoeter. De smaak ligt ergens tussen radijs en kool in. Alles van de koolrabi is eetbaar: de knol, de stengels en de bladeren.

1. Vermindert de kans op kanker

De koolrabi behoort tot de kruisbloemige groenten. Deze groentesoorten staan bekend om hun gunstig effect op aanwezige kankercellen. Ze verhinderen de verdere groei van kankercellen en kunnen zelfs het ontstaan van nieuwe kankercellen voorkomen. Hoe dit komt? Ze zijn rijk aan zwavelhoudende verbindingen of glucosinolaten. Deze ontgiften het lichaam waardoor het risico op onder andere darm- en longkanker vermindert.

2. Gezonder hart

Het eten van vers fruit en verse groenten beschermt ons tegen hart- en vaatziekten. De koolrabi is eveneens een van de groenten die deze werking heeft. De gezonde vitaminen en mineralen die erin aanwezig zijn, verbeteren de conditie van het belangrijkste orgaan: het hart. Koolrabi is bovendien rijk aan kalium, wat van belang is om het hart optimaal te laten functioneren.

3. Minder risico op obesitas

koud douchen gezond De koolrabi bestaat grotendeels uit water en vezels. Die bestanddelen zorgen ervoor dat je na het eten ervan voldaan bent en minder de neiging hebt om naar (ongezonde) snacks te grijpen. Het logische gevolg hiervan is vanzelfsprekend een lager gewicht. Bovendien zitten er in de groente allerlei mineralen en vitaminen die je algemene gezondheid een boost geven. Hoe lager je gewicht en hoe gezonder je voedingspatroon, hoe minder kans op obesitas.

Lees ook: Zijn tussendoortjes gezond of niet? Wel op deze manier!

4. Lagere bloeddruk

Kalium, natrium en chloride zijn verantwoordelijk voor je bloeddruk. De kalium in koolrabi is dus niet alleen goed voor een gezond hart, maar ook voor een gezonde bloeddruk. Die twee staan zelfs met elkaar in verbinding, aangezien een te hoge bloeddruk of hypertensie hartaandoeningen of hartaanvallen veroorzaakt.

Lees ook: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van artisjok Nu je de gezondheidskracht van koolrabi kent, zal de groente ongetwijfeld wat meer op je bord liggen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"